Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mnohí dodržiavajú pitný režim, napriek tomu robia jednu chybu: Na toto si dávajte pozor!

Dávajte si pozor na to, či pijete teplú alebo studenú vodu!
Dávajte si pozor na to, či pijete teplú alebo studenú vodu! (Zdroj: thinkstock.com)

Máte zabezpečený prísun tekutín počas celého dňa? Výborne! Teraz je na mieste otázka, ktorú ste zrejme nečakali. Pijete teplú alebo studenú vodu? Na prvý pohľad banalita, no nemali by ste to príliš podceňovať!

Viete, že by ste nemali piť sladené limonády, ale len minerálne vody, bylinkové čaje či obyčajnú vodu. No záleží aj na tom, či je teplá alebo studená.

Teplota vody, ktorú pijeme výrazne rozhoduje o tom, ako rýchlo bude voda resorbovaná do organizmu. Preto je veľmi dôležité, aby tekutina, ktorú prijímame pre hydratáciu organizmu, mala vyhovujúcu teplotu,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Aká by mala byť teplota vody?

Všeobecne platí, že voda by mala byť primeraná teplote tela a prostredia. Dá sa to porovnať s nastavením klimatizácie. Jej teplotu by ste mali nastaviť maximálne o 5 až 6 stupňov Celzia nižšiu, ako je exteriér budovy, čo platí v letných mesiacoch. A ako je to v chladnejšom období?

Teplota vody má byť mierne nižšia prostrediu, v ktorom sa práve nachádzame. Vtedy si zabezpečíme, že organizmus nebude chcieť vynaložiť iné úkony pre úpravu a optimalizáciu vnútorného prostredia potrebné k resorbcii prijatej tekutiny,“ dodal Ing. Libor Javro.

Aj keď počas dní, kedy panuje horúce počasie, by ste najradšej strávili čas v chladnejšej miestnosti, teplota v nej by nemala byť o viac ako 6 stupňov Celzia nižšia ako vonku. V opačnom prípade by telo zažilo priveľký šok.

Ľadová vs. teplá voda

Ľadová voda nie je práve tou najlepšou výhrou. Aj keď v lete či počas tréningu osvieži, vzhľadom na teplo v miestnosti alebo vonku, kde sa nachádzate, sa voda rýchlo vyparí. Nakoniec ste vlastne pili zbytočne. Aj preto sa v lete odporúča piť hlavne horúce čaje. Ide predsa o tom, aby sa tekutiny udržali v ľudskom tele a hydratovali ho.

Ak prijmete teplú vodu, nič závažné sa nestane. Telo nemusí vydávať povel na jej zahriatie v organizme, takže nedochádza k žiadnym fyziologickým problémom. Iné je to už v prípade studenej vody obzvlášť ihneď po jedle. Vtedy telo potrebuje okamžite čerpať energiu z vášho tela, aby tak zvýšilo telesnú teplotu. Navyše, studená voda spôsobuje tuhnutie tukov v potravinách v našom tele. Dokonca zvyšuje šance na žalúdočný a srdcový záchvat. Žalúdok sa vám za ňu príliš nepoďakuje.

Teplá voda je preto lepšou voľbou. Chráni srdce a žalúdok a telo nezažíva žiadny šok, keďže prijme vodu v teplote, ktorá je telu prirodzená. Preto by sme ju mali piť vo všetkých ročných obdobiach. Bude vám nielen lepšie tráviť, ale minimalizujete tým riziko srdcového infarktu!

Posilnite si imunitný systém vďaka Acai Natur Edenpharma 70! Produkt obsahuje Acai berry extrakt, bobuľovité ovocie pochádzajúce z amazonského pralesa Južnej Ameriky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9