Voňavé zlo na adventnom venci: Prekvapí vás, kde sa skrýva zákerná choroba!

Prvý advent už máme za sebou.
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-28 11:30:00

Za nami je prvá adventná nedeľa, zapálili sme prvú sviečku na adventnom venci. No tu si treba dať na niečo pozor! Viete, na akej sviečke vám horí plamienok? Ide o celkom podstatnú vec, ak vám ide o svoje i zdravie celej svojej rodiny!

 

Ak ste sa rozhodli pre vlastnú výrobu adventného venca, nemohli ste nič lepšie urobiť! Fantázii sa medze nekladú, okrem slameného venca a ihličia ste mohli použiť aj bobule pernetie, cezmíny alebo gaultérie, šišky, či vianočné gule. Bez čoho by však adventný veniec nebol adventným vencom sú sviečky! Na ich výber si obzvlášť dávajte veľký pozor. Nie je totiž jedno, či si kúpite vonné sviečky alebo tie bez parfumácie.

Po ich zapálení príde nepríjemná zmena

Mnohí z vás si nahrádzajú vôňu Vianoc syntetickou „vôňou“. Pritom ani len netušia, že sa za ňou skrývajú stovky chemických látok. Aj keď väčšina týchto látok v sviečkach nemajú výrazný vplyv na ľudský organizmus, všetko sa mení po ich zapálení. Horením sa niektoré z nich môžu zmeniť na škodlivé polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré majú rakovinotvorné účinky. A tak sa najkrajšie sviatky v roku môžu zmeniť len na akýsi koktejl chemikálií.

Navyše, klasické sviečky, ktoré kúpite v obchodoch, môžu byť vyrobené z parafínu, ktorý sa vyrába z ropy. Ak takúto sviečku zapálite, budete dýchať samý hnus! Kúpu sviečky by ste mali zvážiť obzvlášť vtedy, ak máte malé deti. Vonné sviečky môžu spustiť celý rad zdravotných problémov, dokonca môžu vyvolať astmatické záchvaty a problémy u alergických detí.


Pijete vodu na prázdny žalúdok? Na toto si dávajte pozor!


Ruky preč od oloveného jadra

Pozor tiež na niektoré dovážané sviečky, prevažne z Číny. Okrem toho, že môžu byť parfumované, treba si všímať aj knôty. Niektoré z nich môžu obsahovať toxické olovené knôty, ktoré sú napr. v USA zakázané. Zákaz navrhla Komisia pre bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov v USA, podľa ktorého sa nemôžu predávať sviečky s týmto knôtom. Ak neviete rozpoznať, či je knôt olovený, zistíte to jednoduchým spôsobom. Šúchajte papier na hrote nespáleného knôtu sviečky. Zostal na papieri svetlo šedý ceruzkový odtlačok? Ruky preč, ide o olovené jadro!

Tieto sviečky sú bezpečné

  • Čisté sójové sviečky vyrobené zo sójových bôbov nie sú na rozdiel od tých parafínových jedovaté.
  • Neparfumované sviečky.
  • Výborné sú aj prírodné stearínové sviečky z palmového kryštalického vosku.
  • Sviečky s knôtom, ktorý je vyrobený z bavlny alebo kombinácie bavlny a papierového jadra.
  • Sviečky s kovovým knôtom zo zinku a cínu.
  • Dajte prednosť tenkým knôtom.

Prirodzené vône vyhrávajú

Príjemnú vôňu, ktorá lahodí vášmu čuchovému zmyslu si môžete pokojne užívať aj naďalej! No v tomto prípade platí všetko s mierou. Ak túžite po zmyselnej vôni, ktorá sa šíri vašim domovom, vsaďte radšej na prirodzené vône z rozkrojeného citrónu a pomaranču. Alebo si môžete dať na radiátor šupky z tohto ovocia.

Čítajte tiež: Najčastejšia chyba pri vianočnom osvetlení: Čo robiť, aby vám nešlo o život!

2016-11-28 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia