Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebuď tuniak a daruj krv: Kampaň Študentská kvapka krvi je v plnom prúde!

Študentská kvapka krvi - 19. ročník celoslovenskej náborovej akcie za účasti študentov a pedagógov Vysokej školy múzických umení (VŠMU) a predstaviteľov Slovenského Červeného kríža.
Študentská kvapka krvi - 19. ročník celoslovenskej náborovej akcie za účasti študentov a pedagógov Vysokej školy múzických umení (VŠMU) a predstaviteľov Slovenského Červeného kríža. (Zdroj: SITA)

Študentská kvapka krvi chce prilákať najmä prvodarcov. Jej heslo v podobe slovnej hračky "Nebuď tuniak a daruj krv!" má prilákať najmä ľudí v mladšom veku. Jubilejný 20. ročník na pôde Vysokej školy múzických umení (VŠMÚ) v Bratislave odštartovali Slovenský Červený kríž (ŠČK) spolu s Národnou transfúznou službou (NTS) SR.

 

"Slogan vznikol z pokriku Sú tu nejakí moji ľudia? Chceli sme naznačiť, aby sa mladí nezapodievali zbytočnými vecami a prišli urobiť niečo humánne," povedala koordinátorka pre prvú pomoc a krvný program SČK pre SR Silvia Erdélyiová.

Kampaň potrvá do 17. novembra. Krv možno darovať od pondelka do piatka na všetkých odberových miestach NTS SR, na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc vo vyhradených dňoch i na mobilných odberoch.

"Očakávame asi 5000 prvodarcov a okolo 30.000 darcov krvi," priblížila Erdélyiová.

Minulý rok sa zapojilo takmer 24.000 darcov.

Pri odbere môžu odhaliť zdravotné problémy

Vedúca lekárka ružinovskej Národnej transfúznej služby Klára Sviteková vysvetlila, že z návštevníkov tvoria prvodarcovia zväčša 25 percent a 15 percent z nich sa stane pravidelnými darcami. V Bratislave podľa nej v zdravotníckych zariadeniach dlhodobo chýbajú krvné skupiny A pozitív a RH negatív.

"Pri darovaní môže lekár u darcu spozorovať aj vážny zdravotný problém. Už sa nám stalo, že pre zlé výsledky z odberu sme rozšírili vyšetrenia a neskôr sme darcovi diagnostikovali nádorové ochorenie," poukázala.

SČK sa pre svoju dlhoročnú tradíciu rozhodol zapísať názov "Študentská kvapka krvi" do registra ochranných známok Úradu priemyselného vlastníctva SR. S kampaňou sa okrem mobilných odberov spájajú aj náborové workshopy či simulované odbery krvi. Viac informácií o mobilných odberoch počas kampane možno nájsť na stránke Darujkrv.redcross.sk. SČK okrem Študentskej kvapky krvi organizuje aj Valentínsku kvapku krvi či Daj pár deci počas pracovnej doby.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9