Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Máte spánkový deficit? Pozrite sa, čo sa s vami udeje!

Neviete v noci spávať? Rátajte so zdravotnými problémami!
Neviete v noci spávať? Rátajte so zdravotnými problémami! (Zdroj: thinkstock.com)

Nie je prevratnou novinkou fakt, že výdatný spánok nám pomáha zachovať si pevné zdravie. No čo ak ho máte málo? V tom prípade sa pripravte na viaceré zmeny. Verte, že nebudú príjemné.

  • Zmeny nálady, podráždenosť, poruchy pamäte a koncentrácie - Toto všetko je spôsobené tým, že mozog pri zníženej kvalite spánku alebo spánkovom deficite nemá dosť času regenerovať energetické systémy a zásoby komunikačných molekúl (mediátorov). Je to, ako by ste nechali dvere chladničky otvorené a stále z nej iba vyberali: nič v nej neostane, ba ani ten chlad!
  • Hlad - Nedostatok spánku podporuje tvorbu hormónu grelín, ktorý stimuluje hlad a tlmí produkciu hormónu leptínu.
  • Nadváha až obezita - Sú prirodzeným dôsledkom zvýšeného hladu a narušenej rovnováhy reguylačných mechanizmov kontroly príjmu potravy (hlad vs. sýtosť)
  • Zvýšený krvný tlak - Nedostatok spánku má za následok zvýšenú koncentráciu látok, ktoré zvyšujú krvný tlka a najmä u mladých prepracovaných ľudí môže byť spánkový deficit hlavnou príčinou hypertenzie
  • Oslabená imunita - Určite máte skúsenosť podobnú tej mojej: ak ochoriem, stane sa to vtedy, keď som dlhodobo nevyspatý
  • Poruchy srdcového rytmu - Zvýšený krvný tlak a vplyv vegetatívneho nervového systému negatívne ovplyvňuje aj činnosť srdca. Dôsledkom môžu byť poruchy rytmu ako búšenie, návaly až krátkotrvajúca zástava srdcovej činnosti. Ak sa u Vás vyskytli niekedy tieto príznaky, okamžite vyhľadajte pomoc lekára, prosím!
  • Narušenie hormonálnych regulácii - nielen vegetatívny nervový systém, ale aj žľazy s vnútorným vylučovaním trpia nedostatkom spánku. Hypotalamus, hypofýza, nadobličky, pohlavné žľazy, ale aj pankreas, endotel, tukové tkanivo, tráviace orgány - všade sa tvoria hormóny, ktoré zasahujú do regulácie rôznych procesov. Nedostatku spánku môže viesť k poruchám menštruačného cyklu, oslabeniu až libida, poruchám erekcie, oslabeniu imunity, poruchám účinku inzulínu, zvýšeného hladu a pod.
  • Zvýšené riziko dopravných nehôd v dôsledku „mikrospánku“ - o tomto sa už napísalo dosť a všetko je pravda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9