Najextrémnejší prípad vší, aký tu kedy bol: Z videa vám naskočí husia koža!

Matka vyčesala z vlasov svojej dcéry milióny zvíjajúcich sa vší!
Zdroj: screenshot Youtube.com
2014-10-17 19:20:00

Prsty zaborené vo vlasoch a nie a nie sa prestať škrabať! Je dosť možné, že sa to týka aj vášho dieťaťa. Sezóna vší je v plnom prúde, o čom svedčí video, z ktorého sa vám pravdepodobne prevráti žalúdok!

Milióny zvíjajúcich sa potvoriek

Video zachytáva matku, ktorá hrubým hrebeňom doslova bojuje s vlasmi svojej dcérky. Z vlasov jej vyčeše milióny parazitov! Hrebeň je tak plný bielych a zelených zvíjajúcich sa potvoriek. Odhaduje sa, že dieťatko trpelo všami niekoľko mesiacov. Experti opísali tento prípad ako za mimoriadny a nevšedný. Nepamätajú si extrémnejšiu situáciu, kedy by hlava človeka bola "posiata" toľkými parazitmi. Nestačí sa čudovať ani Dr. Alejandra Perottiová, ktorá prednáša na univerzite biologických vied. Bola šokovaná závažnosťou prípadu.

„Vši sú veľmi bežné vo veľkej Británii i v Európe, ale nie až na takejto extrémnej úrovni. Pracujem v oblasti forenzných vied a tieto typy prípadov sa vyskytujú vtedy, kedy sú deti či dospelí zanedbávaní. Môžeme to vidieť napr. u bezdomovcov,“ upozorňuje Dr. Alejandra Perottiová.

Čim sa živia a kde prežívajú?

Vši sú malý hmyz, žijúci v ľudských vlasoch a rastúci do veľkosti sezamového semienka. Živia sa hryzením vlasovej pokožky a krvou. Samičky kladú vajíčka v blízkosti koreňov vlasov. Tým, že budú nakladené v blízkosti pokožky hlavy, budú celý čas v teple. Tak majú ideálne podmienky na ďalšie vyvíjanie a rozmnožovanie.

Pomôže len ostrihanie

Dr. Perottiová dodala, že v niektorých prípadoch sa u deti môže vyvinúť ochorenie tzv. plica polonica, pri ktorom sú všetky vlasy zlepené. Vtedy sa ani česať nemôžu. Malé dievčatko malo veľmi málo k tomu, aby dosiahlo tento stav!

„V takomto prípade, ak chcete dieťa liečiť, musíte mu ostrihať všetky vlasy. Hnidy totiž neodstránite len česaním a šampónovaním,“ povedala Dr. Perottiová.

Liečba antibiotikami

Ak dieťa absolvuje ošetrenie, stále je tu riziko, že bude mať vši. Jednou z mála využívaných metód liečby je použitie antibiotík. V ľudských všiach žijú baktérie a pokiaľ sa bude osoba liečiť antibiotikami, je pravdepodobné, že voš umrie, pretože lieky zabijú baktétie vo vnútri nich a oni bez nich neprežijú.

Najhorší na tom je fakt, že mnohí ani nemusia vedieť, že majú vši. Nie vždy platí, že ich musí pokožka svrbieť, ak majú vo vlasoch nepríjemné potvorky.

Selfie spôsobuje nárast vší

Už začiatkom tohto roku odborníci z USA varovali, že fotografovanie autoportrétov vedie k nárastu vší! Expert v liečbe vší Marcy McQuillan si všimol dramatický nárast výskytu malých parazitov u mladých ľudí. Voš detská sa šíri prostredníctvom kontaktu. Stačí sa oprieť o hlavu svojho kamaráta a nielenže bude mať dieťa novú fotku, ale pravdepodobne aj vši! Stačí pritom malý dotyk hlavy! Preto odborníci odporúčajú, aby mali dievčatá pri selfie vlasy zopnuté a nedotýkali sa navzájom hlavami.

Chcete vedieť viac o všiach? Prečítajte si na Vyšetrení, aká je najlepšia prevencia a ako sa ich zbaviť!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-17 19:20:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: youtube.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia