Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Desivé čísla: Pozrite sa, ako rýchlo sa kvôli cigaretám a alkoholu približujete k smrti!

Cigarety a alkohol vás postupne pripravujú o roky života! Zobraziť galériu (3)
Cigarety a alkohol vás postupne pripravujú o roky života! (Zdroj: thinkstock.com)

Nielenže za to vyhadzujete peniaze, ale skracujete si tým život! Po týchto grafických obrázkoch si už zrejme ďalšiu škatuľku cigariet či fľašu alkoholu nekúpite. Ukazujú presný počet minút, hodín a rokov zo života, o ktoré prídete, keď budete holdovať návykovým látkam.


Cigarety a alkohol

Zrejme ste si mysleli, že "len jedna cigareta" vám nemôže ublížiť. Skutočnosť je iná. Už vyfajčenie jednej cigarety môže znamenať riziko skrátenia života! Pripraví vás o 14 minút svojho života. Ak ste si práve "pochutnali" na celej škatuľke 20 cigariet, môžete počítať s tým, že ste sa práve pripravili o 10 rokov. Horšie dopadnete, ak neodoláte alkoholu. Pitím dvoch a viacerých alkoholických nápojov si skrátite život o 23 rokov. Nabudúce si dobre premyslite, či sa opäť zúčastníte bujarej párty s potokom alkoholu!

Stačí jedna dávka drogy alebo jedna cigareta a pripravíte sa o minúty či hodiny života! (Foto: Treatment4addiction.com)
Zobraziť galériu (3)
Stačí jedna dávka drogy alebo jedna cigareta a pripravíte sa o minúty či hodiny života! (Foto: Treatment4addiction.com)  (Zdroj: Treatment4addiction.com)

Drogy

Závislí na kokaíne či návykovej droge metadonu by mali byť tiež na pozore. Drogy doslova zabíjajú ľudský organizmus, dokážu ho poškodiť viac, ako by si mnohí mysleli. Dlhodobo závislí na kokaíne sa môžu pripraviť na veľmi krátky život! Vďaka nemu stratia až 34 rokov, pričom s každou jednou dávkou je to 5,6 hodiny. Metadon sa zase postará o to, aby ste sa nedožili viac ako 41 rokov! O neuveriteľných 38 rokov prídu závislí na metadone. Podľahli ste heroínu? Ten vám zníži život o 42 rokov a zabije vás pravdepodobne vtedy, keď oslávite 38 rokov. Metamfetamín vezme človeku 42 rokov. Stačí, ak si dáte jednu dávku a hneď prídete o 11 hodín života!

Návykové látky a čas, o ktorý ich užívaním prichádzame. (Foto: Treatment4addiction.com)
Zobraziť galériu (3)
Návykové látky a čas, o ktorý ich užívaním prichádzame. (Foto: Treatment4addiction.com)  (Zdroj: Treatment4addiction.com)
Na tieto hrozivé čísla prišla webová stránka Treatment4addiction, ktorá je "zdrojom informácií pre ľudí, ktorí hľadajú pomoc a podporu v súvislosti s drogami a závislosti na alkohole". Jej  projektový manažér uviedol, že táto grafika vznikla po tom, čo vývojári počuli alarmujúce informácie o tom, ako závislosti skracujú ľudský život. A tak vypočítali, koľko minút, hodín či rokov stratí fajčiar, alkoholik alebo narkoman zakaždým, keď podľahne závislosti. Všetky údaje pritom pochádzajú z oficiálnych zdrojov, vrátane amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Vedci upozorňujú, že výsledky sa týkajú predovšetkým chronických fajčiarov a alkoholikov, ktorí holdujú závislosti už dlhodobo. Pri výpočte brali do úvahy aj to, ako dlho človek drogu užíval a ukazovatele o priemernej dĺžke života.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9