Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšia chyba, ktorej sa mnohí dopúšťajú pri pití vody: Toto nerobte!

nezabúdajte na pitný režim!
nezabúdajte na pitný režim! (Zdroj: thinkstock.com)

Pitnú vodu z vodovodu považuje väčšina z nás za samozrejmosť, keďže ju doma máme v neobmedzenom množstve. Keď nás prepadne smäd, jednoducho si nalejeme vodu do pohára a hneď dúšok po dúšku vypijeme. A to je chyba!

Toxický prvok vo vode

Je potrebné si uvedomiť, že než nám voda vytečie z kohútikov, musí „absolvovať“ množstvo zásahov. Pochádza z podzemného alebo povrchového zdroja, pričom sa musí upraviť, aby bola vhodná na konzumáciu. Musí sa chemicky očistiť, prefiltrovať a napokon sa do nej pridá chlór. Ten ju dezinfikuje pre prípad možnej kontaminácie v rozvodnej sieti. Aj keď má chlór nepríjemnú pachuť a arómu, je neoddeliteľnou súčasťou vody z vodovodu. Takáto voda sa potom prostredníctvom vodovodných potrubí dostane k nám do domácnosti.

Chlórovanie je lacné a účinné. Preto ho iné metódy dezinfekcie len tak skoro nenahradia. Napriek tomu sa o chlóre hovorí ako o toxickom prvku. Už niekoľko štúdií potvrdilo súvislosť medzi chlórovanou vodou a karcinogénom hrubého čreva a konečníka. Dokonca sa spája aj s rakovinou močového mechúra, prsníkov, mozgu a pľúc. Je to však naozaj pravda? Nutričný špecialista nevylučuje zdravotné problémy v podobe gastrointestinálnych porúch.

„V pitnej vode by sa mal chlór nachádzat v povolených množstvách, teda z pitnej vody nemá chlór na naše zdravie príliš negatívny dopad, avšak, samozrejme, najlepšie je podobné látky neprijímať vôbec alebo v čo najmenších množstvách. Pretože pri presiahnutí povolenej hranice príjmu chlóru, môže mať negatívny dopad na naše zdravie, a to  najmä v podobe gastrointestinálych porúch. Najväčší pozor na príjem chlóru musia dávať najmä mamičky pri malých deťoch, kedy dopad zvýšeného príjmu chlóru môže byť rozhodujúci v ďalšom vývoji mladého organizmu,“ upozornil Ing. Libor Javro.

Nechajte ju odstáť

Ak nemáte k dispozícii typy filtrov, chlóru vo vode sa môžete zbaviť jednoduchým spôsobom. V žiadnom prípade nevypite vodu z vodovodu hneď po tom, ako si ju nalejete, čo robí takmer každý!

„Pri pití vody z vodovodu je zdravšie túto vodu nechať odstáť na určitú dobu cca 1 hodinu, keďže v tomto odstátí sa zníži množstvo chlóru. Tým pádom menej intoxikujeme náš organizmus,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Nenechávajte však vodu odstáť viac ako jeden deň, pretože takáto voda môže byť infikovaná mikroorganizmami, ako sú plesne a podobne!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9