Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zákerná ebola sa naďalej šíri a vyvoláva hrôzu: Zavíta aj k nám?

Celý svet bojuje s nebezpečným vírusom ebola!
Celý svet bojuje s nebezpečným vírusom ebola! (Zdroj: thinkstock.com)

Nemá zľutovanie! Každým dňom sa objavujú nové prípady podozrenia na nákazu ebolou. Prekročila hranice Afriky a paniku spôsobila už aj v Európe, kde postavila na nohy Španielov, Nemcov, ale aj Rakúšanov a najnovší prípad je v Kalifornii. Treba len dúfať, že na Slovensko sa nedostane!


Nový prípad v Kalifornii

V americkom štáte Kalifornia hospitalizovali pacienta s príznakmi vírusu eboly. Pacient leží v nemocnici v meste Sacramento. Krvné testy na prítomnosť tejto smrteľnej choroby vykoná Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v štáte Georgia, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tamojšie zdravotnícke zdroje.

Napriek tomu, že sa "infekcia vírusom zatiaľ nepotvrdila", pacienta umiestnili do karantény so zámerom ochrániť zdravotnícky personál a ostatných pacientov, povedal špecialista na infekčné choroby Stephen Parodi.

Bližšie nešpecifikovaný "nízkorizikový" pacient bol "vyšetrený s najvyššou opatrnosťou", uviedlo Oddelenie verejného zdravotníctva Kalifornie (CDPH).

"Momentálne neevidujeme v Kalifornii ani jeden potvrdený prípad eboly. Žiadna nemocnica nehospitalizovala osoby, ktoré by podľa kritérií CDC boli považované za vysokorizikových pacientov pre podozrenie na prítomnosť eboly," tvrdí CDPH.

V Libérii je zákaz nočného vychádzania

Libérijská vláda vyhlásila v krajine v rámci opatrení zameraných na zabránenie šírenia eboly zákaz nočného vychádzania, ako aj karanténu vo veľkom slume v metropole Monrovia.

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová v utorok večer oznámila, že zákaz vychádzania bude platiť od 21.00 h do 6.00 h.

V západoafrickej krajine už platí výnimočný stav a najnovšie opatrenia zahŕňajú zákaz pohybu do chudobnej štvrte West Point v Monrovii a z nej. V tomto slume neďaleko centra býva najmenej 50.000 ľudí, informovala agentúra AP.

Minulý víkend obyvatelia rozhnevaní umiestnením centra pre nakazených ebolou vo štvrti West Point vtrhli do tohto zariadenia, z ktorého následne ušlo 37 pacientov, ktorí mali byť pod dohľadom. Podľa zdravotníckych úradov sa medzičasom všetci vrátili.

Blíži sa k nám?

V Hornom Rakúsku sa objavili dva prípady podozrenia na nákazu ebolou, ktoré následne preverovali. Našťastie, testy boli negatívne, čo oznámil krajinský hajtman Josef Pühringer s odvolaním sa na telefonicky sprostredkované výsledky testov z inštitútu v Hamburgu.

Aj rakúske ministerstvo zdravotníctva oznámilo: "Výsledok testu je v oboch prípadoch negatívny," informovala tlačová agentúra APA.

Podozrenie vzniklo u dvoch Nigérijčanov, ktorí v stredu minulého týždňa cestovali služobne z nigérijskej metropoly Lagos cez Dubaj do Rakúska, kde dostali horúčku. Hospitalizovali ich v štátnej nemocnici v hornorakúskom meste Vöcklabruck.

Na oboch mužov upozornila okresné zdravotnícke úrady v súlade s predpismi praktická lekárka. Do nemocnice ich previezli v špeciálnom "infekčnom transporte" Červeného kríža a umiestnili v izolačnej miestnosti. Krvné vzorky pacientov odoslali na analýzu do inštitútu v severonemeckom Hamburgu. Chorí muži cestovali s dvoma ďalšími osobami, u ktorých sa neprejavuje žiadne horúčkovité ochorenie.

Vírus v Berlíne

V nemeckom Berlíne včera hospitalizovali ženu s prvotným podozrením na nákazu ebolou. Prvé vyšetrenia však túto možnosť predbežne vylúčili s tým, že pacientka pravdepodobne trpí infekciou brušnej dutiny. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemocnicu Charité, v ktorej sa pacientka lieči.  

Ženu s vysokou horúčkou a ďalšími symptómami, ktoré by mohli nasvedčovať na prítomnosť eboly, odviezli z úradu práce v berlínskej štvrti Pankow. Celý objekt následne preventívne uzavreli policajné kordóny.

Podľa správ nemeckých médií išlo o ženu afrického pôvodu. Berlínska nemocnica ale zdôraznila, že pacientka, ktorej totožnosť nebola zverejnená, nenavštívila epidemickú oblasť západnej Afriky.

"Experti v Charité momentálne nepovažujú tento prípad za ebolu," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa nemocnice.

Definitívna diagnóza však bude podľa nej známa až po vyhodnotení krvných testov.

Kamerun uzatvoril hranice

Kamerun uzatvoril všetky hraničné prechody do susednej Nigérie v snahe zabrániť šíreniu smrteľného vírusu.

"Vláda sa rozhodla takto chrániť obyvateľov, keďže prevencia je lepšia než liečba," uviedol dnes pre agentúru Reuters hovorca vlády Issa Tchiroma Bakary.

Ebola v štyroch západoafrických štátoch - Guinei, Sierre Leone, Libérii a Nigérii - pripravila o život už vyše 1200 ľudí. Choroba má úmrtnosť takmer 90 percent. Vírus eboly sa prenáša krvou alebo telesnými tekutinami pri priamom kontakte.

Medzi symptómy eboly patrí náhly nástup horúčky, malátnosť, bolesť svalov a hlavy, sucho v hrdle, zvracanie, hnačky, vyrážky, problémy s obličkami a pečeňou, a v niektorých prípadoch vnútorné aj vonkajšie krvácanie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9