Neuveriteľné sa stalo skutočným: Experimentálny liek zabral u nakazených ebolou!

Zdravotní pracovníci musia mať na sebe špeciálne obleky pri vyšetrovaní pacientov, ktorí môžu mať ebolu.
Zdroj: SITA
2014-08-19 19:30:00

Libéria bojujúca so šírením nebezpečnej eboly aj v najchudobnejších štvrtiach svojho hlavného mesta Monrovia dnes oznámila, že lokalizovala všetkých 17 ľudí, ktorí cez víkend ušli z provizórneho zadržiavacieho centra v slume West Point pre prípady s podozrením na vírusové ochorenie.


Dav ľudí začal totiž cez víkend hádzať na centrum kamene a vyraboval ho. Situáciu využilo na útek 17 ľudí s podozrením na ebolu. Libérijská vláda preto poslala políciu, aby ich vypátrala.

"S radosťou oznamujeme, že všetkých 17 jednotlivcov sme našli a teraz ich už prepravujeme do špecializovaného Centra JFK na liečbu eboly," uviedol dnes tlačovej agentúre Reuters libérijský minister informácií Lewis Brown.

Libéria zaznamenala najväčší nárast nových úmrtí na ebolu - a to 53 v období 14.-16. augusta. Epidémia vyčíňa v troch malých západoafrických krajinách Libéria, Sierra Leone a Guinea, ale aj v najväčšej africkej ekonomike, v Nigérii. Celkovo už od februára podľahlo ochoreniu takmer 1300 ľudí.

Libérijský minister dodal, že po stretnutiach s náboženskými a komunitnými lídrami bola vytvorená skupina, ktorá bude chodiť od dverí k dverám v labyrinte blatistých uličiek štvrte West Point a bude vyhľadávať ľudí s príznakmi eboly. Ak takých nájde, urýchlene ich dá do izolácie a začnú sa liečiť. Skupina pritom tiež riskuje, že sa nakazí ebolou.

"Monrovia robí Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) skutočné obavy," uviedla hovorkyňa WHO Fadela Chaibová v Ženeve a zdôraznila, aké dôležité sú opatrenia na zastavenie šírenia eboly a na izoláciu pacientov. "Ak dostanete pod kontrolu šírenie choroby, máte vyhraté," dodala.

WHO tento mesiac povolila nasadiť pacientom s ebolou také lieky, ktoré ešte neboli testované na ľuďoch. V Monrovii podávali trom africkým zdravotníkom nedostatkový experimentálny liek ZMapp, ktorí užívali aj dvaja nakazení americkí humanitárni pracovníci v USA, keď ich evakuovali z Libérie.

Minister informácií Lewis Brown oznámil, že traja Afričania liečení liekom ZMapp "preukazujú pozoruhodné prejavy zlepšenia". Odvolával sa pritom na posudok lekára dohliadajúceho na liečbu.

Výrobca tohto lieku, kalifornská spoločnosť Mapp Biopharmaceutical, však už oznámila, že jej skromné zásoby sa vyčerpali. Predstavitelia upozornili verejnosť, aby nevkladala priveľké nádeje do netestovaných a vzácnych liečiv.

Počet úmrtí prekročil 1200

Počet tohtoročných podozrivých alebo potvrdených prípadov eboly v západnej Afrike stúpol na 2240 vrátane 1229 úmrtí, informovala dnes v Ženeve Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Prípady sa vyskytli v štyroch krajinách.

Od 14. do 16. augusta bolo hlásených 113 nových podozrivých alebo potvrdených prípadov eboly, ako aj 84 úmrtí, a to z Guiney, Libérie, Nigérie a Sierry Leone.

Nové údaje oznámila WHO deň po tom, čo vyjadrila nesúhlas so zákazom cestovania a obchodovania, súvisiacim s nebezpečným vírusovým ochorením.

Riziko nakazenia ebolou počas cestovania je podľa WHO "nízke", informovala agentúra DPA. WHO dnes ešte uviedla, že pri zabezpečovaní dodávok potravín pre milión ľudí žijúcich v karanténnych oblastiach, vyhlásených kvôli ebole v Guinei, Libérii a Sierre Leone, spolupracuje so Svetovým potravinovým programom OSN (WFP).

"Potraviny sú dodávané hospitalizovaným pacientom a ľuďom v karanténe, ktorí nemôžu opustiť svoje domovy a zháňať si jedlo. Poskytovanie pravidelných zásob potravín je veľmi účinný spôsob, ako obmedziť pohyb osôb, ktorý nie nevyhnutný," napísala WHO vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Súčasný výskyt choroby spôsobuje najsmrteľnejší kmeň vírusu eboly. Sprevádza ho masívne krvácanie a úmrtnosť naň je až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou alebo inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.      

2014-08-19 19:30:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia