Príliš mladá na život? Neuveríte, kvôli akej zbytočnosti zomrela táto žena!

Mladá žena zomrela na rakovinu krčka maternice
Zdroj: Facebook
2014-08-19 15:00:00

Kvôli lekárskej chybe prišla mladá žena, ktorá si užívala prvé dni v manželskom zväzku, o život! Dvadsaťšesťročnej Dawn Westonovej diagnostikovali rakovinu krčka maternice. Chyba sa stala, keď ju odmietli testovať na toto ochorenie, pretože bola príliš mladá!

Dawn Westonová, ktorá zomrela vo veku 26 rokov, navštívila svojho lekára pred dvoma rokmi, pretože ju trápila silná bolesť v oblasti chrbta. Išla na vyšetrenie ku gynekológovi, kde jej mali odobrať vzorku na rozbor kvôli rakovine krčka maternice. Bolesti chrbta síce sú príznakom pokročilého štádia karcinómu krčka maternice, no Dawn nemala žiadne iné bežné príznaky, ktoré sa pri tejto chorobe prejavujú, ako je napr. nezvyčajné krvácanie.

Ešte je priskoro na test

Lekár ju odmietol s tým, že ešte nedosiahla vek pre tento test. Vraj je priskoro. Pacienti musia mať 25 rokov, aby mohli vo Veľkej Británii absolvovať skríningové vyšetrenie na rakovinu krčka maternice. Britka sa nevzdala a opäť išla na vyšetrenie. Lekári ju museli až trikrát odmietnuť, až jej konečne spravili skríningový test, ktorý potvrdil, že trpí ochorením v neskoršom štádiu.

Pacientka hneď absolvovala chemoterapiu

Dawn podstúpila ožarovanie a chemoterapiu. Bojovala s rakovinou z plných síl, pričom jej najväčšou oporou bol manžel. Lekári boli zo začiatku liečby pozitívni a v septembri jej povedali, že chemoterapia zabrala. Aj keď sa na prvý pohľad zdalo, že všetko je v poriadku, nebolo to tak! Rakovina bola zákerná, nevzdala sa. Ba práve naopak! Ukázala sa v celej svojej sile. A to sa pritom Dawn mala stať mladou nevestou.

Svadba bola skôr

Keď sa pár dozvedel, že zdravotný stav Dawn je vážny, posunuli svoju svadbu na skorší termín. O štyri mesiace neskôr 22. mája mladá pacientka zomrela vo veku 26 rokov, obklopená svojou rodinou a milovaným manželom. Mladá žena, ktorá mala celý život len pred sebou, zomrela kvôli tomu, že ju lekári odmietli spraviť testy!

Jej manžel a rodina boli zdrvení z toho, čo sa stalo. Prišli o svoju milovanmú manželku, dcéru, sestru.. Teraz sa snažia presadiť zníženie vekovej hranice vo Veľkej Británii pre ženy, ktoré chcú byť vyšetrené na rakovinu krčka maternice.

Ako je to na Slovensku?

U nás je možné absolvovať toto vyšetrenie už vo veku 23 rokov, kedy ho prepláca zdravotná poisťovňa. Na Slovensku sa rakovina krčka maternice ročne objaví u 550 až 600 nových prípadov, pričom ochoreniu podľahne asi 200 pacientok

Prevencia je najdôležitejšia

Čísla sú zarážajúce, pretože toto ochorenie nie je smrteľné od prvej chvíle. Stačí, ak pacientka chodí na pravidelné prehliadky a nasadenie liečby v prvom štádiu bude úspešné. Nezanedbávajte preventívne prehliadky u gynekológa, môžu vám zachrániť život. Nemáte mať z čoho strach, pretože ochorenie je najlepšie liečiteľné na začiatku.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-19 15:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Facebook.com  |  Zdroj: opposingviews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia