Chrumkavý zabijak: Obľúbené čipsy rozpútajú vo vnútri tela chemickú vojnu!

Nenápadný zabijak: Čipsy nám chutia, ale zdravé nie su!
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-19 10:45:00

Zemiaky sú vo svojej podstate výživná koreňová zelenina, ktorá prirodzene tuk neobsahuje. Majú nízky obsah kalórií a sú dobrým zdrojom vitamínu C, antioxidantov, draslíka a vlákniny. Ich vyprážaný náprotivok je však pre nás doslova zabijakom!

Akoby ste pili olej

Zemiaky sa pokrájajú na plátky a vyprážajú v oleji. Potom sa pridávajú ostatné zložky na zlepšenie chuti a predĺženie ich trvanlivosti, čo z nich robí nezdravú pochúťku. Keď si ich dáte, akoby ste vypili čistý olej! Ak by ste konzumovali jedno balenie čipsov každý deň počas roka, dalo by sa to porovnať s vypitím piatich litrov oleja na varenie!

Hrozí obezita

Mnohí výrobcovia presmážajú zemiaky v olejoch alebo tukoch, keďže tak budú konzumentom viac chutiť. nezabúdajte, že zvýšenou konzumáciou kalorických jedál, vrátane čipsov, môže zvýšiť riziko vzniku obezity a inzulínovej rezistencie!

Zvyšujú krvný tlak

Obsah sodíka v obľúbenej pochúťke môže negatívne ovplyvniť kardiovaskulárny systém človeka. Jeho vysoký príjem môže zvýšiť krvný tlak, ktorý vedieť k mŕtvici, srdcovému zlyhaniu, ischemickej chorobe srdca, či k ochoreniam obličiek.

Riziko vzniku cukrovky

Zemiakové lupienky môžu zvýšiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Výskum vedcov z katedry výživy a epidemiológie z Harvard Medical School v Brighame zistil, že konzumácia vyprážaných zemiakov je spojená s rizikom vzniku diabetu 2. typu. Preukázalo sa, že riziko je výraznejšie u obéznych žien.

Ochorenie srdca

Konzumácia nenasýtených tukov, ktoré sú v lupienkoch, môžu upchávať cievy, a tak blokovať prietok okysličenej krvi do srdca. Riziko vzniku ischemickej choroby srdca, infarktu a smrti tak veľmi stúpa!

Riziko vzniku rakoviny

V zemiakových lupienkoch sa nachádza nebezpečná chemická látka akrylamid, ktorá zvyšuje  riziko vzniku rakoviny a poškodenie nervov. Množstvo tejto chemickej látky v čipsoch sa zvyšuje s teplotou vyprážania. Pri teplote 170°C a viac sa množstvo akrylamidu v čipsoch zdvojnásobí!

Ako často?

Teraz už viete, že čipsy rozhodne nepatria medzi zdravé potraviny. Znamená to, že by sme sa im mali oblúkom vyhýbať? Opäť, aj v tomto prípade, platí všetko s mierou.

"Keďže sú čipsy veľmi energetická potravina, môžeme si ich dovoliť konzumovať v závislosti na fyzickej aktivite. Tí, ktorí majú väčšiu fyzickú aktivitu si ich môžu dopriať viac, samozrejme všetko s mierou. Ak si bežný človek, ktorý nemá problémy s kardiovaskulárnym systémom dá občas polovicu balíčka čipsov (max. raz za týždeň), určite tým nič nepokazí.Viac fyzicky namáhaný človek si môže dopriať úmerne väčšiu porciu," povedal výživový poradca Libor Javro.

Ako vznikli čipsy?

Vedeli ste o tom, že zemiakové lupienky boli vynájdené v roku 1853? Prekvapí vás, aký je ich príbeh! jedného dňa sa jeden zákazník v reštaurácii sťažoval kuchárovi na hrúbku hranoliek. Kuchár sa nahneval a rozkrájal zemiaky na veľmi tenké plátky, ktoré tak vypražil. Nakoniec bol zákazník veľmi potešený týmito novými "hranolkami" a nová nezdravá pochúťka bola na svete!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-19 10:45:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia