Táto žena si už dva roky neumyla vlasy šampónom: Efekt je ohromný!

Krásne lesklé vlasy vraj môžete mať aj bez umývania šampónom.
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-18 19:30:00

Nová móda? Na obzore je trend, podľa ktorého by ste si nemali umývať vlasy klasickým šampónom. Viete si predstaviť, že by ste ho nepoužili celý rok? Lucy Aitkenová je živým dôkazom toho, že vlasy vydržia aj bez zaťaženia prípravkami plnými chémie!

Stop šampónom

Najznámejšia propagátorka umývania vlasov bez šampónu tvrdí, že by tak mal robiť každý z nás! Málokto si to však vie predstaviť. Lucy Aitkenová preferuje návrat k prírode a nemieni zaťažovať svoje vlasy nebezpečnými látkami, ktoré sa nachádzajú v šampónoch ako sulfáty, parabény a rôzne parfumované zložky. Po tom, čo zistila, že si ženy na seba naložia denne až 515 chemických látok, sa rozhodla dať zbohom kozmetickým výrobkom a dala prednosť len obyčajnej vode. Pritom Lucy bola kedysi závislá na používaní suchých šampónov!

Spočiatku mala problém zvyknúť si na novú prírodnú vôňu vlasov. Keďže šampóny sú plné parfumov, vlasom dodávajú umelú vôňu, na ktorú sme zvyknutí. Našťastie, netrvalo dlho a život bez šampónov sa jej zapáčil. Niet divu, keďže sú jej vlasy hebké a lesklé, jednoducho vyzerajú úžasne! Ako sama tvrdí, nikdy nevyzerali lepšie. Výsledkom je zdravšia a silnejšia hriva, pretože nie je toľko poškodená ako pri šampónovaní.

Ekológovia sú jednoznačne za nahradenie kozmetiky obyčajnou vodou. Aspoň nebude naše telo zaťažené chemikáliami to už ani nie je reč o tom, koľko ušetríme!  

Čo sa stane, keď prestanete používať šampón?

Rozmýšľate nad tým, že by ste sa aj vy pustili do boja proti kozmetike a vrátili sa k prírode? Výborne! Lucy však upozorňuje, že keď s tým začnete, pravdepodobne sa zľaknete prvotného účinku na vlasy. Budú sa vám veľa mastiť a budete ich mať spľasnuté, keďže boli zvyknuté na kozmetické výrobky. Stačí však vydržať a približne za 6 týždňov sa dostanú vlasy do svojej pôvodnej formy.

Iná alternatíva

Ak sa bojíte prejsť takouto radikálnou zmenou, inou alternatívou je umývať si vlasy prírodnými zdrojmi. Výborná je jedlá sóda, ktorá predstavuje tradičnú alternatívu šampónu. Čistí vlasovú pokožku bez toho, aby ju zbavila prírodných olejov. Jablčný ocot je zase skvelým kondicionérom, ktorým dodá lesk a obnoví prirodzené pH vlasov.

Vyrobte si vlastný prípravok

Pripravte si jednu lyžičku jedlej sódy, päť lyžíc jablčného octu, jednu lyžičku bio kokosového oleja a vlažnú vodu. Kokosový olej dajte do misky a rozpustite ho pomocou horúceho vzduchu. Premiešajte s jedlou sódou, jablčným octom a trochou vlažnej vody. Vzniknutou zmesou si pomasírujte hlavu. Potom dôkladne umyte. Buďte trpezliví! Kým sa prejavia jeho účinky, potrvá to niekoľko týždňov. Trvá, kým si vlasy nejaký čas zvyknú na prírodný šampón.

Najlepšia je zlatá stredná cesta

Podľa dermatologičky MUDr. Zuzany Murárovej z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR nie je problém, ak by chcel niekto šampóny nahradiť prírodnejšími zdrojmi.

„Samozrejme verím, že sa dá ísť aj touto cestou. Veď v dobe našich prastarých mám tiež nebola kozmetika a šampóny, a tie mali vlasy krásne a vrkoče hrubé. Sama nemám rada extrémy, či už v stravovaní - tzv. bio, ani v zdravom životnom štýle a podobne. Myslím, že najlepšia je taká zdravá normálna stredná cesta. Ak niekto chce vyskúšať nepoužívať šampón a, samozrejme, môže si to v tejto dobe a spoločnosti dovoliť, nevidím v tom žiaden problém. V súčasnosti je v kozmetike množstvo prídavných látok, konzervantov, parfumov a iných zložiek, ktoré by však u normálne reagujúcej pokožky nemali spôsobiť podráždenie alebo alergickú reakciu. U ľudí s citlivou pokožkou je vhodná kozmetika pre citlivú vlasovú pokožku, prípadne produkty na báze prírodných zložiek zakúpené napríklad v lekárni,“ povedala MUDr. Murárová na záver.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Fotogaléria

2014-08-18 19:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia