Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Užite si leto: Na týchto kúpaliskách sa už začala kúpacia sezóna!

Kúpacia sezóna je v plnom prúde.
Kúpacia sezóna je v plnom prúde. (Zdroj: thinkstock.com)

Prevádzku ôsmich prírodných a 85 umelých kúpalísk počas tohtoročnej kúpacej sezóny odobrili zatiaľ regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Kde sa už dá okúpať?

Kúpacia sezóna sa tak začala na prírodných kúpaliskách Zlaté piesky, Slnečné jazerá – Senec (Bratislavský kraj), Veľká Domaša – Tíšava, Veľká Domaša – Valkov (Prešovský kraj), VN Teplý vrch – pláž Ormet, Ružiná – pri obci Divín (Banskobystrický kraj), Zemplínska Šírava – Kamenec (Košický kraj a RO Kunovská priehrada Sobotište (Trnavský kraj).

V štádiu príprav a schvaľovania prevádzky je ďalších desať prírodných kúpalísk.

"V roku 2014 sa nepredpokladá rozšírenie počtu prírodných kúpalísk s organizovanou rekreáciou. Neorganizovanú rekreáciu majú a bez prevádzkovateľa opätovne zostanú aj v tejto sezóne niektoré vodné plochy s nadregionálnym významom," konštatuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Hygienici si však posvietia nielen na kúpaliská s organizovanou rekreáciou, celkovo budú sledovať desiatky prírodných vodných plôch.

Povolenie dostalo 85 kúpalísk

Pod dohľadom budú mať aj asi 206 umelých kúpalísk, v ktorých je 588 bazénov. Povolenie na prevádzku dostalo k 13. júnu zatiaľ len 85 kúpalísk s 307 bazénmi.

"Kúpaliská, ktoré majú povolenú prevádzku, ide najmä o termálne kúpaliská, vykazovali na základe výsledkov analýz v jednotlivých bazénoch vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie," približuje ÚVZ SR.

Vo vybavovaní je zatiaľ 53 kúpalísk, ich otvorenie sa predpokladá od júla. Prevádzkovatelia ďalších kúpalísk nepožiadali doteraz o vydanie súhlasu na prevádzku a časť z nich, najmenej 20, zostane podľa úradu pravdepodobne z rôznych dôvodov mimo prevádzky.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9