Aspirín môže byť pre niektorých ľudí nebezpečný: Zistite, či nepatríte medzi nich!

Aspirín nie je úplne neškodný!
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-25 06:00:00

Je lacný a ľahko dostupný. Po aspiríne mnohí siahajú vtedy, keď sa chcú zbaviť bolesti a horúčky. Vedeli ste však o tom, že táto, na prvý pohľad neškodná tabletka, môže byť pre niekoho nebezpečná?

Aj keď aspirín môže zabrániť srdcovému infarktu a mozgovej mŕtvice, lekári zdvíhajú varovný prst! Nie pre každého je biela tabletka vhodná. Ide síce o silného a lacného pomocníka pri kardiovaskulárnych problémoch, no úplne neškodný nie je. Odborníci preto upozorňujú, že by ste sa mali poradiť so svojím lekárom skôr, než ho začnete užívať.

Kto by ho nemal užívať?

Pozor by si mali dávať hlavne ľudia s vyšším rizikom krvácania do žalúdka, ktorí už mali niekedy v živote vredy. Tí by sa mali aspirínu vyhýbať! To isté sa týka aj mladších ľudí a žien, u ktorých nebolo jednoznačne preukázané, že ich ochráni pred kardiovaskulárnymi problémami. Údajne je účinnejší u mužov ako u žien! Prekonali ste infarkt, cievnu mozgovú príhody alebo bypass? Aj pre vás je aspirín tabu.

Podľa US Preventive Services Task Force sú vedecké dôkazy nedostatočné pre posúdenie výhod a škôd u mužov a žien od 80 rokov a vyššie. Podľa neho by nemali aspirín, ako prevenciu proti cievnej mozgovej príhode, užívať ženy mladšie ako 55 rokov a na prevenciu infarktu muži mladší ako 45 rokov. Taktiež nie je najlepšou voľbou na prevenciu jednej spoločnej príčiny mŕtvice: fibrilácie predsiení, abnormálneho srdcového rytmusu.

Štúdia vykonaná Európskou kardiologickou spoločnosťou zistila, že je aspirín predpísaný aj pre pacientov s fibriláciou predsiení, aj keď by sa tak nemalo robiť. Tí pacienti, ktorí majú päťnásobné riziko cievnej mozgovej príhody, by mali mať silnejšie lieky na predpis. Ak užívajú okrem iných liekov aj aspirínu, riziko mŕtvice sa nezníži, ale naopak, vtedy sa môže zvýšiť riziko krvácania!

"Čo sa snažíme urobiť, je zabrániť srdcovému infarktu a mozgovej mŕtvice a akémukoľvek chorobnému procesu, kedy sa jedná o krvné doštičky, ktoré sa zhlukujú a vytvárajú krvné zrazeniny. Teraz je problém, že aspirín môže spôsobiť  krvácanie do žalúdka," povedal Dr. Ben Berzelai, vedúci klinickej kardiológie na Cleveland Clinic.

Poraďte sa s lekárom

Lekári zvyčajne odporúčajú užívanie aspirínu len na primárnu prevenciu. Mnoho ľudí nedá naň dopustiť. Väčšinou je pre tých, ktorí nemali vážnejšie kardiovaskulárne problémy a sú to muži od 45 rokov alebo ženy od 55 rokov. Považuje sa za účinný liek v prevencii infarktu myokardu u mužov a mŕtvice u žien.

V každom prípade je dobré informovať sa u svojho lekára.

„Naozaj je potrebné hovoriť o tom so svojím lekárom o tom, kedy je správny čas na užívanie aspirínu. Každý je iný. Navyše, nejde o neškodný liek,“ dodal na záver Dr .Laxmi Mehta, klinický riaditeľ na Wexner Medical Center Ohio State University.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-25 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dispatch.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia