Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pacienti, pozor na tieto lieky: Nemali by ste ich užívať

ŠÚKL nariadil niektoré lieky stiahnuť, iné by sa zase nemali predpisovať.
ŠÚKL nariadil niektoré lieky stiahnuť, iné by sa zase nemali predpisovať. (Zdroj: sxc.hu )

Ďalšie lieky by mohli byť pre vás nebezpečné! Týka sa to lieku Nizoral, ktorý sa používa na liečbu infekcií spôsobených hubami a kvasinkami. Hrozí vám riziko poškodenia pečene, preto by ho už slovenskí lekári nemali predpisovať. Pozor tiež na liek Paralen Grip, ktorí mnohí užívajú proti chrípke. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z trhu konkrétne sedem šarží.

Sťahuje sa sedem šarží lieku Paralen Grip

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť zo slovenského trhu viacero šarží voľnopredajného lieku Paralen Grip chrípka a bolesť.

Opatrenie sa týka celkovo siedmich šarží s exspiráciou august 2014, konkrétne 2040912, 2120912, 2110912, 2050912, 2060912, 2080912 a 2090912. Distribútori a lekári ich majú stiahnuť do pondelka 23. septembra.

"Dôvodom stiahnutia uvedených šarží lieku je nesúlad v špecifikáciách o lieku, ktorý je však bez ohrozenia účinnosti lieku alebo bezpečnosti pacienta pri ich použití. Konkrétne v tom, že do 30 minút od užitia lieku sa liečivo uvoľňuje z liekovej formy pomalšie, ako je stanovené v špecifikáciách, avšak v dostatočnom množstve na to, aby bol zachovaný účinok. Lieky, ktoré už boli vydané pacientom, sa smú doužívať. Sťahovanie má preventívny charakter," povedala hovorkyňa ŠÚKL Mgr. Valéria Pernišová.

Liek Nizoral vám môže poškodiť pečeň

Liek Nizoral by slovenskí lekári nemali viac predpisovať. Ako vyplýva z informácie jeho výrobcu na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), noví pacienti už nemajú začínať liečbu plesňových infekcií týmto liekom. Liečba pacientov, ktorí ho užívajú, sa má zase posúdiť s cieľom jej ukončenia.

"Výbor pre lieky na humánne použitie pri Európskej liekovej agentúre na svojom júlovom zasadnutí odporučil pozastavenie registrácie liekov s obsahom ketokonazolu, ktoré sa užívajú perorálne. Podľa záverov Výboru je riziko poškodenia pečene pri užívaní lieku vyššie ako jeho prínos v liečbe plesňových ochorení. Výbor prehodnocoval všetky dostupné údaje týkajúce sa perorálneho užívania týchto liekov a dospel k záveru, že aj keď je poškodenie pečene (napr. hepatitída, cirhóza, zlyhanie pečene) známym vedľajším účinkom antimykotík (liekov na liečbu hubových ochorení), výskyt a závažnosť poškodenia pečene v súvislosti s perorálnym ketokonazolom sú vyššie ako u iných liečiv z tejto skupiny, " upozorňuje Mgr. Valéria Pernišová.

Odporúčanie sa netýka iných foriem ketokonazolu určených na vonkajšie použitie ako šampóny, masti či krémy.

Lieky s obsahom ketokonazolu sa používajú na liečbu infekcií spôsobených hubami a kvasinkami. Na Slovensku je registrovaný liek Nizoral tbl 10x200 mg a Nizoral šampón 2%. Odporúčanie sa týka iba lieku Nizoral vo forme tabliet.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9