Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na zdravie s tequilou: Toto ste o obľúbenom nápoji ani netušili

Tequila je zdraviu prospešná, ak ju konzumujete striedmo. Zobraziť galériu (2)
Tequila je zdraviu prospešná, ak ju konzumujete striedmo. (Zdroj: sxc.hu )

Málokto vie, aký zázračný alkoholický nápoj nám ponúkajú obchody a bary! Kto by nepoznal zlatú a striebornú tequilu, ktoré bývajú častým spoločníkom pri zábave? Je obľúbeným nápojom nielen v Mexiku, ale i u nás, keďže býva základom mnohých drinkov. Každý však vie, že akýkoľvek alkohol je zdraviu škodlivý. Pozrite sa však na tequilu tentokrát z inej stránky. Odhaľte jej zdravotné účinky na ľudský organizmus!

Z tequily nebudete mať opicu

Neveríte? Ak máte nepríjemné skúsenosti s bolesťami hlavy na druhý deň, zrejme ste doteraz nepili tequilu v pravom zmysle slova. Dôležitá je totiž jej kvalita, t.j. podiel agáve (kaktus) pri jej výrobe. Pozrite sa na etiketu fľaše a hľadajte „100 % agáve“. Ak tam nie je nič napísané, pravdepodobne obsahuje 51 percent agáve a 49 percent trstinového cukru. V mexickom zákone sa dokonca nachádza, že tequila musí byť iba z modrej agáve, teda rastliny, ktorá rastie v štáte Jalisco.

Predpisy v USA hovoria, že tequilou nemôžeme nazvať alkohol, ktorý navyše obsahuje 49 % inej tekutiny. Mnohí odborníci tvrdia, že práve kvôli tomuto faktu má tequila zlú povesť. Bohužiaľ, taká sa predáva i na Slovensku. Človek tak nevypije skutočný destilovaný nápoj, ale iné primiešané tekutiny, chemické látky, farbivá a prísady. Niet sa čomu čudovať, ak vás na druhý deň nepríjemne prekvapí bolehlav.

Má zdravotné výhody?

Odborníci tvrdia, že jeden malý pohárik tequily môže povzbudiť chuť k jedlu a jeden po večeri zase podporí trávenie. Výborné je súčasne s pohárikom tequily vypiť aj pohár vody.

Mexickí vedci zistili, že agáve, t.j. kaktus, z ktorého sa kvasením a destiláciou tento svetoznámy alkohol vyrába, obsahuje dostatočné množstvo inulínu. Ide o látku, ktorá preukázateľne pomáha tráviacemu systému pestovať dobré baktérie. Tak pomôže k úľave od niektorých ochorení hrubého čreva. A keďže sa predpokladá, že každá tequila je vyrobená z agáve, mala by mať tento zdravotný prínos.

Navyše, tento alkohol pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Štúdie skutočne ukázali, že rozkladá tuk a môže naozaj pomôcť k zníženiu „zlého“ LDL cholesterolu. Zmierňuje tiež mierne napätie a bolesti hlavy. Dokonca vás dokáže zbaviť migrény. Aby mala tequila zdravotný účinok, treba ju konzumovať s mierou. Stačí jeden pohárik za deň.

Otázkou ostáva, či sa tieto zdravotné výhody nestratia i po tom, ako sa pri výrobe tequily z agáve stane alkohol...

Tequila sa vyrába kvasením a destiláciou agáve, t.j. kaktusu. (Foto: Sxc.hu)
Zobraziť galériu (2)
Tequila sa vyrába kvasením a destiláciou agáve, t.j. kaktusu. (Foto: Sxc.hu)  (Zdroj: sxc.hu )

Pomáha pri úľave od stresu

Faktom je, že striedma konzumácia akéhokoľvek alkoholu, nielen tequily, zvyčajne vedie k uvoľneniu endorfínov v mozgu. Cítime sa potom šťastnejší, uvoľnenejší, niektorí sú dokonca vtipnejší a viac rozprávajú. Takže, jeden pohárik môže pomôcť pri úľave stresu.

Pozor by si však mali dávať tí, ktorí trpia chronickým stresom. Vtedy sa po poháriku môžu cítiť ešte horšie. Emma Childs, vedecká pracovníčka na Univerzite v Chicagu povedala, že stres môže znížiť omamné účinky alkoholu, preto ľudia s extrémnym stresom môžu vypiť v konečnom dôsledku viac. Nielenže im bude zle po psychickej stránke, ale „neminie“ ich ranná „opica“.

Tequila a demencia

Ďalším zdravotným prínosom tequily je jej schopnosť znižovať riziko demencie u starších dospelých. Podľa nedávnej štúdie tí, ktorí konzumujú okolo 8-14 alkoholických nápojov týždenne, majú o 37 % nižšie riziko demencie než ostatní.

Chudne sa z nej?

Agáve je skutočne zázračná rastlina! Podľa mexických vedcov pôsobí agáve na redukciu telesného tuku. Šťava z tejto rastliny by mohla pomôcť ľuďom trpiacim nadváhu zhodiť prebytočné kilá. Škoda len, že pre rastúcu skupinu milovníkov tohto nápoja sa ozdravné účinky strácajú, keď sa nektár destiluje na alkohol.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9