Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kašľú na poistné: Šokuje vás, koľkým Slovákom hrozí exekúcia

Tisíce Slovákov dlží zdravotným poisťovniam poistné.
Tisíce Slovákov dlží zdravotným poisťovniam poistné. (Zdroj: sxc.hu )

Ignorujú platenie poistného! Tisícky Slovákov neplatia zdravotné poistenie, čím porušujú zákon a riskujú vymáhanie exekútorom. Poistné je pritom povinné pre zamestnávateľov, zamestnancov, živnostníkov, samoplatiteľov či iné samostatne zárobkovo činné osoby. Nedoplatky tak má viac ako 250-tisíc Slovákov, pričom každým mesiacom sa počet neplatičov zvyšuje. Môže ísť o milióny eur, ktoré dlžia zdravotným poisťovniam!

Kde zistíte, či ste neplatičom?

Zoznam neplatičov si každý môže ľahko nájsť na internete. Tak zistí, či a koľko dlží zdravotnej poisťovni a môže si svoje podlžnosti vďaka tomu čo najskôr vyrovnať. Takýto zoznam je dobrý i pre lekárov, ktorí si môžu overiť, či nie je ich pacient dlžníkom.

Koľko dlžíme?

Nedoplatky sa vyšplhali veľmi vysoko. K 31. augustu 2013 eviduje Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) až 142 447 dlžníkov, čo je o 1 000 viac ako bolo koncom júla. Ani Dôvera zdravotná poisťovňa na tom nie je práve najlepšie. Neplatičov má viac než dosť, k 20. septembru 2013 mala až 95 723 dlžníkov. Ako jedinej poisťovne sa jej počet znížil oproti augustu. K 20. augustu 2013 evidovala až 97 296 dlžníkov. Union – zdravotná poisťovňa mala k 20. septembru 2013 až 27 650 dlžníkov, zatiaľ čo pred mesiacom ich bolo o niečo viac - 27 661. Počet neplatičov sa v jednotlivých zdravotných poisťovniach stále zvyšuje. .

Čo hrozí neplatičom?

  • Budú musieť zaplatiť viac – na úrokoch alebo trovách exekúcie.
  • Lekári ich môžu ošetriť iba v akútnom prípade, ostatné si zaplatia sami.
  • Môžu mať problémy pri získavaní úverov alebo eurofondov.

Každý Slovák, ktorý dlží zdravotnej poisťovni, sa nevyhne vymáhaniu. Poslaná upomienka, výkaz nedoplatkov alebo dokonca telefonické alebo osobné kontaktovanie exekútora – aj to môže nepríjemne prekvapiť každého dlžníka. Zaplaťte preto dlh čo najskôr a vyhnete sa podobným nepríjemnostiam!

Ako sa vyhnúť dlhom?

Za vznikom dlhu môže byť i banalita, napr.: nesprávny variabilný symbol alebo číslo účtu. Kvôli tomu sa môžete objaviť v zozname neplatičov, hoci ním nie ste. Preto si pri platení vždy všetko skontrolujte a v príp., že nastali nejaké zmeny v podnikaní, pri štúdiu na strednej alebo vysokej škole, evidencii na úrade práce alebo materskej dovolenke, nahláste to zdravotnej poisťovni vždy do ôsmich dní. Tak vás neprekvapí vaše meno v zozname neplatičov či žiadna nepríjemná poštová zásielka, ktorá môže ukrývať upomienku od zdravotnej poisťovne a začiatok problémov...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9