Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aj medicína sa môže mýliť: TOTO sú najväčšie medicínske omyly minulého storočia

(Zdroj: GettyImages)

Pri pohľade do histórie medicíny narazíme na momenty, ktoré v dnešnej dobe znejú ako výmysly – drogy ako lieky? Pozrite sa spolu s nami na dva príklady, kedy sa medicína mýlila, a to s fatálnymi následkami.

Keď sa hovorí o medicínskych prešľapoch, nemusíme ísť ďaleko do histórie. Pozrieme sa na prípady, kedy heroín a kokaín boli ospevované ako všelieky. Áno, dobre čítate – drogy, ktoré sú dnes vnímané ako nebezpečné, mali svoje miesto na poličkách lekární a boli predpisované na kašeľ či alergie. Pozrite sa na exkurz do tejto zvláštnej kapitoly medicínskej histórie.

Heroín, liek na detský kašeľ

Aj keď v dnešnej dobe toto spojenie znie bizarne a nepredstaviteľne, ešte pred 100 rokmi sa heroín skutočne používal na liečbu detského kašľa. Heroín, pôvodne nazývaný diamorfín, bol objavený v 70. rokoch 19. storočia. V roku 1898 začala farmaceutická spoločnosť Bayer propagovať heroín ako bezpečnú alternatívu morfia pre deti s bolesťami hrdla, kašľom a nádchou. Marketingové kampane často zobrazovali deti túžiace po lieku a mamičky, ktoré im heroín podávali. Lekári však začali spochybňovať jeho účinnosť a upozorňovať na jeho možné návykové vlastnosti, keď sa pacienti vracali pre ďalšie a ďalšie dávky. Hoci Bayer pokračoval v predaji až do roku 1913, rastúce obavy o vedľajšie účinky a návykovosť heroínu nakoniec viedli k jeho definitívnemu zákazu. Heroín bol úplne zakázaný až v roku 1924 pod záštitou FDA, čo odrazilo globálne obavy o jeho škodlivý vplyv a návykovosť.

Kokaín ako liek na bolesť zubov

Príbeh kokaínu je veľmi podobný. V druhej polovici 80. rokov 19. storočia sa vedcom podarilo izolovať aktívnu zložku listu koky, známu ako kokaín. Farmaceutické spoločnosti rýchlo rozpoznali obrovský potenciál tohto stimulantu. V roku 1884 objavil rakúsky oftalmológ Carl Koller, že roztok kokaínu aplikovaný na očnú rohovku pôsobí ako lokálne anestetikum. Kokaín sa skoro okamžite začal používať pri operáciách očí a dutín. Jeho účinky sa popisovali ako nekonečné a často bol nazývaný „zázračný všeliek". Bol propagovaný na liečbu bolestí zubov, depresie a ďalších ochorení. Jeho využitie siaha dokonca oveľa ďalej - stal sa súčasťou mnohých produktov vrátane cigaret a dokonca bol kľúčovou zložkou v populárnom nápoji. V roku 1902 existovalo v USA odhadom 200 000 závislých ľudí od kokaínu. Zákaz produkcie, dovozu a distribúcie kokaínu bol vydaný v roku 1914 pod Harrisonovým zákonom o narkotikách.

Táto kapitola histórie nám ukazuje, že medicína je neustále sa vyvíjajúci odbor, kde to, čo bolo kedysi považované za liečebný zázrak, dnes môže byť vnímané úplne inak. Dáva to dnešným odborníkom a pacientom dôležitú lekciu – poznatky a praktiky sa menia a dnešné predpoklady môžu byť zajtrajšími omylmi.

Viac o téme: HeroinKokainMedicinaDrogyMedicinsky omyl
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9