Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Novinka v medicíne: Slovensko má nový zoznam chorôb

Slovensko má od septembra nový zoznam chorôb.
Slovensko má od septembra nový zoznam chorôb. (Zdroj: sxc.hu )

Slovensko má od 1. septembra nový širší zoznam chorôb. Účinnosť totiž nadobudla novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá ten doterajší rozšírila. K úprave zoznamu došlo pre potreby zavádzania nového spôsobu odmeňovania nemocníc tzv. DRG systému. Právna norma upravuje aj medicínsku terminológiu podľa súčasných štandardov a zvyklostí.

Novelu presadil Richard Raši zo Smeru-SD. Pripomenul, že na Slovensku sa nerobila revízia Medzinárodnej štatistickej klasifikácie chorôb a príbuzných zdravotných problémov (MKCH-10) od roku 1993. Od roku 2011 preto prebiehala revízia používanej verzie a jej rozšírenie o nové diagnózy alebo skupiny diagnóz.

Čo je cieľom?

"Podstatou tejto zmeny je hlbšia diferenciácia MKCH-10 s cieľom presnejšieho zaradenia hospitalizačných prípadov v klasifikačnom systéme DRG a s tým súvisiacou primeranou úhradou za poskytnutú zdravotnú starostlivosť," konštatoval.

Čo sa očakáva od DRG systému?

Príprava zavedenia nového spôsobu odmeňovania nemocníc nejde podľa pôvodného plánu, zavedenie sa tak očakáva v roku 2016. Od DRG systému, ktorý sa má realizovať podľa nemeckého modelu, sa očakáva, že umožní meranie produkcie nemocnice, čo by sa využilo ako základ pre úhradu zdravotnej starostlivosti. Priniesť tiež má spravodlivé a transparentné odmeňovanie za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ako aj definovanie pravidiel v diagnostickom a terapeutickom procese.

Tzv. platbu za diagnózu, presnejšie platbu za skupiny diagnóz, nemá v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko.

Údajne má nedostatky

Zoznam zdravotných výkonov pre klasifikačný systém diagnosticko-terapeutických skupín (DRG) obsahuje množstvo nedostatkov, ktoré môžu mať v praxi závažné dopady. Tvrdí to Slovenská spoločnosť pre ultrazvuk v medicíne (SSUM), ktorá so svojimi námietkami oboznámila i ministerstvo zdravotníctva (MZ).

Zoznam v časti, ktorá obsahuje diagnostické metódy, si podľa nich vyžaduje zásadné prepracovanie. Upozorňujú na to, že na jednej strane obsahuje duplicitné výkony, na strane druhej niektoré výkony v zozname zase chýbajú, iné sa v praxi samostatne nikdy nevykonávajú, prípadne ich popis nie je medicínsky akceptovateľný.

"Súčasná verzia je nepoužiteľná aj po doplnení ostatných „povinných“ položiek opisu výkonov (opakovateľnosť, kompetencia, hodnota, trvanie), lebo bez zásadnej korekcie bude používanie zoznamu v praxi viesť k vážnym kolíznym situáciám a neriešiteľným problémom pri vykazovaní a hradení výkonov," konštatuje SSUM.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9