Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Depresie vás už nemusia trápiť: Problém môže byť v obyčajnej káve

Konzumácia kávy spôsobuje duševné problémy.
Konzumácia kávy spôsobuje duševné problémy.

Bojujete s depresiami? Dôvodom môže byť okrem iného aj pitie kávy. Jej konzumácia totiž spôsobuje u žien duševné problémy. Potvrdil to výskum, v ktorom po vypití väčšieho množstva kávy (štyri šálky kávy) mali ženy nielen depresiu, ale aj viac problémov so zvládaním stresu.

Zaujímavé je, že sa tieto nepriaznivé účinky neobjavili u mužov, čo môže naznačovať, že ženy sú na kofeín citlivejšie. Preto by sa mali kofeínu čo najviac vyhýbať.

Čo môže spôsobiť kofeín?

Po prijatí väčšieho množstva kofeínu (500 až 600 mg) sa u žien objavili i ďalšie nepríjemné zdravotné problémy:

  • Nespavosť.
  • Nervozita.
  • Roztržitosť.
  • Žalúdočná nevoľnosť.
  • Rýchly srdcový tep.
  • Triaška.
  • Depresie.

Kto je ohrozený?

Aj keď výskum potvrdil, že sú ženy na kofeín citlivejšie, pozor by si mali dávať všetci, vrátane niektorých mužov. Spomínané nepríjemné zdravotné problémy sa môžu objaviť hlavne u tých, ktorí sú citliví na kofeín. Tým bude stačiť len napríklad jedna šálka kávy a hneď pocítia jej nežiaduce účinky, ako problémy so spánkom alebo nepokoj. Platí to aj pre tých, ktorí nie sú na kofeín zvyknutí. Ak si doprajú po dlhom čase kávu, tiež môžu na vlastnej koži pocítiť odvrátenú stránku kofeínu.

Nájdite si náhradu za kofeín

Ak vás trápia duševné problémy, skúste na určitý čas obmedziť kofeín. Je veľa iných spôsobov, ako začať ráno plní energie. Skúste zmeniť svoje stravovacie návyky a zaradiť do svojho každodenného ranného rituálu pohyb. Hneď sa budete cítiť sviežejšie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9