Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tienistá stránka kávy: Pozrite sa, aké má škodlivé účinky

Pitie kávy nie je zdravé.
Pitie kávy nie je zdravé.

Mnohí z nás si život bez kávy nevedia predstaviť. Slúži ako prvý ranný nápoj, osvieži popoludní, je vynikajúca pri poradách, rokovaniach alebo iných stretnutiach. Okrem toho, že nás dokáže nabiť energiou, má aj svoju tienistú stránku. Štúdie ukázali, že má škodlivé účinky na ľudský organizmus.

Ukázalo sa, že u tých, ktorí pijú denne dve alebo viac šálok kávy, je dvojnásobné riziko rakoviny močového mechúra v porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú. Káva tiež zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a zvyšuje krvný cholesterol.

Znižuje vstrebávanie minerálov a vitamínov

Medzi jej ďalšie škodlivé účinky patrí znižovanie vstrebávania železa, vápniku a vitamínu B1. Železo je pritom veľmi dôležité pre zdravú krv, vápnik pre kosti a zuby a vitamín B1 je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Preto sa ich neodporúča užívať spolu s kávou.

Spôsobuje pálenie záhy

Káva má nepriaznivé účinky i na trávenie. Zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav a znižuje tlak dolného pažerákového zvierača, čo je sval, ktorý sa nachádza v oblasti, kde sa spája pažerák a žalúdok. Tým, že káva znižuje tlak tohto svalu, často dochádza k nepríjemnému páleniu záhy.

Nevhodná pre tehotné ženy

Emeritný profesor výživy Prof. Dr. John Scharffenberg z Loma Linda University uviedol, že kofeín je droga, ktorej by sa mala vyhnúť každá žena. Mnohé štúdie dokonca potvrdzujú, že kofeín zvyšuje potratovosť, preto by sa tehotné ženy mali tomuto nápoju vyhnúť.

Zistilo sa, že i káva bez kofeínu prináša radu negatívnych účinkov na ľudský organizmus, je teda rovnakým problémom ako bežná káva.

Málo ľudí dokáže prežiť deň bez kávy. Vo videu sa dozviete, koľko káv si môžete počas dňa dopriať, aby čo najmenej škodila vášmu zdraviu.

Káva

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9