Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ľahké cigarety nie sú bezpečné: Sú škodlivé rovnako ako ťažké

Cigarety vážne ohrozujú zdravie.
Cigarety vážne ohrozujú zdravie.

Množstvo ľudí si kupuje cigarety s označením "Light", aby znížili škodlivé účinky fajčenia na ľudský organizmus. Avšak, od uvedenia týchto cigariet na trh v sedemdesiatych rokoch, nedošlo k žiadnemu zníženiu počtu úmrtí v súvislosti s fajčením. "Light, teda ľahké" cigarety dokonca prispeli k zvýšeniu ochorení medzi fajčiarmi.

Podľa správy vypracovanej americkou vládou, došlo k zvýšeniu chorôb medzi fajčiarmi. Je to spôsobené práve "ľahkými" cigaretami, pričom ich propagovanie zmanipulovalo verejnú mienku. Milióny ľudí uverilo, že môžu fajčiť bez toho, aby si tým zvyšovali riziko rakoviny pľúc a ďalších ochorení.

Zaťažujú organizmus rovnako ako ostatné cigarety

Výsledky štúdie však jasne ukázali, že fajčiari "ľahkých" či "ultra ľahkých" cigariet boli vystavení rovnakému celkového zaťaženiu organizmu od dechtu ako fajčiari bežných cigariet. U oboch skupín bola rovnako podobná úmrtnosť na rakovinu pľúc a srdcové ochorenie.

Vedci z londýnskeho Inštitútu pre výskum rakoviny zistili, že fajčiari, ktorí dávajú prednosť "ľahkým" cigaretám, podvedome fajčia tak, aby dosiahli potrebnú dávku nikotínu. Vdychujú dym hlbšie do pľúc a častejšie si potiahnu, čím nevedomky zvyšujú množstvo vdychovaných škodlivín. Podľa nich dokonca obsahujú oveľa viac škodlivých látok, konkrétne dechtu a nikotínu, ako uvádzajú údaje na obaloch.

"Žiadna bezpečná cigareta neexistuje. Jediným spôsobom, ako znížiť riziká sprevádzajúce fajčenie, je nikdy s fajčením nezačínať, alebo prestať," uviedol Dr. David Burns, vedúci redaktor správy vydanej National Cancer Institute a profesor na San Diego of Medicine.

Je teda jedno, či fajčíte "ľahšie" alebo "ťažké" cigarety. Svojmu zdraviu škodíte rovnako. Ak ste sa rozhodli prestať s fajčením "ľahkých" cigariet, pomôže vám článok o tom, ako sa úspešne zbaviť závislosti na cigaretách.
 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9