Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Silvestrovská noc sa blíži: Ako zmierniť následky na druhý deň?

Pite na Silvestra s rozumom.
Pite na Silvestra s rozumom.

Väčšina ľudí si silvestrovskú zábavu nevie predstaviť bez alkoholu. Aj keď sa pri ňom dobre zabávame, na druhý deň si vyberá svoju daň. Kým sa stihneme rozpamätať na udalosti z minulej noci, náš žalúdok začne volať o pomoc a o slovo sa prihlási aj neznesiteľná bolesť hlavy.

Čo jesť po náročnej noci?

Po náročnej noci sa zrejme nebudete chcieť ani pohnúť z postele. Ale musíte sa prekonať. Je totiž množstvo potravín, ktoré vás môžu zbaviť rannej opice.

Doprajte si výdatné raňajky! Polepší sa vám po typických anglických raňajkách - vajíčka, klobásky a slaninka.

Výborný je slepačí vývar, ktorý žalúdok ľahko strávi a pomaly sa učí pracovať. Dajte si po ňom banán, ktorý obsahuje veľa sacharidov, ktoré vám pomôžu dostať sa do normálu. Rozmačkajte si ho a pridajte med, ktorý obsahuje veľa výživných látok. Vaše telo sa vám poďakuje a opica bude minulosťou!

Ideálnym pitím po silvestrovskej noci nie je voda, ale minerálka. Keďže vám alkohol v tele zničil množstvo minerálov a vaše telo je dehydrované, zásaditá minerálka môže byť pre vás to pravé orechové. Dajte prednosť minerálke s obsahom horčíka.

 "Horčík podporuje regeneráciu svalov, je nevyhnutný pre bunkové procesy a pomáha predchádzať únave," vysvetlil kondičný tréner a špecialista na výživu Vlado Zlatoš z Wellness Teamu.

Tak ako pred pitím, aj po ňom je dobré vytlačiť si do minerálky šťavu z citróna.

Čaje proti opici

Výborné na opicu sú i bylinkové čaje. Dobre vám poslúži zázvorový čaj a čaj z medovky lekárskej, ktorý žalúdok upokojí. Skvelým záchrancom pri nevoľnosti je zázvorový čaj. Očistite ho, postrúhajte a zalejte horúcou vodou. Môžete doň pridať aj med a citrón. A máte skvelý nápoj, ktorý vás postaví na nohy! Bolesti hlavy zmierni aj rozmarínový čaj a podráždenú sliznicu žalúdka a čriev vám upokojí harmančekový čaj.

Ďalšie riešenia, ako zmierniť následky

Oplatí sa dodržiavať aj tieto zásady:

1. Spánok - Ide o jeden z najúčinnejších liekov proti opici. Spite čo najviac!
2. Sprcha -  Telo vám vzpruží obyčajná sprcha. Premôžte sa a namierte si to do kúpeľne. Po opici je dobrá na hlavu vlažná a na telo horúca voda.
3. Vetranie - Poriadne si vyvetrajte izbu! Najlepšie spravíte, ak si otvoríte okno ešte pred spaním. Je lepšie dýchať čerstvý vzduch, ako spať v alkoholovom opare.
4. Poprechádzajte sa - Prechádzka na čerstvom vzduchu vám doslova vyčistí hlavu.
5. Masírovanie a studené obklady - Uľaví sa vám, keď si budete jemne masírovať spánky a na hlavu si dáte studené obklady.

Toto nikdy nerobte

Keď si dopĺňate telo tekutinami, nikdy nevypite naraz veľké množstvo vody. Váš žalúdok bude mať pocit, že ho chcete utopiť. Navyše tým škodíte obličkám. Preto pite vždy po malých dúškoch, ale pravidelne, každú hodinu.

Neodporúča sa riešiť problém s opicou tabletkami proti bolesti hlavy. Zaťažíte tak pečeň o niečo viac. Vaša pečeň má totiž veľa práce so spracúvaním zvyškov alkoholu. Ak si ju nechcete poškodiť, vyhnite sa tabletkám.

Neskúšajte ani horúci kúpeľ. Mohlo by vám prísť nevoľno alebo by ste mohli vo vani zaspať. Najlepšie je osvieženie klasickou sprchou.

Vyhnite sa káve a ďalšej dávke alkoholu. Káva podporuje dehydratáciu tkanív a známe "klin sa klinom vybíja" vám môže len uškodiť. Dusiacemu sa predsa nezapcháva nos.

Naservírujte si surovú kapustu a kel, ktoré pomáhajú pečeni zbaviť sa alkoholu a majú regeneračný účinok na sliznicu žalúdka a čriev.

Pozor na pravidelné pitie alkoholu

Pitie alkoholu raz za čas vám vážne neublíži. No pravidelnými pohárikmi si koledujete o poškodenie zdravia organizmu. Pravidelné pitie totiž spôsobuje trvalé poškodenie mozgu.

Pri silvestrovských oslavách radí hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica, aby ľudia pili alkohol "viac-menej symbolicky". Stav tzv. kocoviny je podľa doktora porucha zdravia.

"Zo zdravotného pohľadu je to riziko a je zbytočné to preháňať," upozorňuje Ľubomír Okruhlica.

Nielen alkohol je záťažou na organizmus

Oslavy Silvestra sú pre telo mnohých ľudí záťažou. Nielen alkohol vplýva na organizmus negatívne, ale aj málo spánku, hlučná hudba a množstvo jedla. Základom je sa po takejto noci dobre vyspať, keďže počas spánku prebiehajú v tele syntetické reakcie, vďaka ktorým dochádza k celkovej regenerácii organizmu.

Silvestrovské menu nepatrí do kategórie najzdravších, na ďalší deň treba dať preto prednosť zelenine, ovociu a pridať zdravé tuky ako rybí tuk, kokosový olej, orechy, semená.

"Takouto odľahčenou stravou dokážeme telu doplniť potrebné vitamíny a minerály, vďaka ktorým bude proces regenerácie oveľa rýchlejší," povedal kondičný tréner a špecialista na výživu Vlado Zlatoš z Wellness Teamu.

V rámci regenerácie zo silvestrovských osláv sa odporúča aj pohyb na čerstvom vzduchu a relax.

Najlepšie však pre svoje zdravie spravíte, ak sa vzdáte akéhokoľvek poháriku. Zabaviť sa dá predsa aj bez alkoholu, nie? Prečítajte si tiež článok o tom, ako správne piť na Silvestra a ranná opica bude minulosťou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9