Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neobviňujete sa za svoju lenivosť: Pozrite sa, čo je na vine

Za to, že ste leniví, nemôžete vy, na vine sú totiž gény.
Za to, že ste leniví, nemôžete vy, na vine sú totiž gény.

Nechce sa vám upratovať, domov chodievate zásadne len výťahom a do práce autobusom, len aby ste nemuseli ísť pešo? Zrejme preto vás okolie považuje za lenivca. V skutočnosti však za to nemôžete. Americkí vedci zistili, že za lenivosť môžu zrejme gény. Prestaňte sa preto už obviňovať!

Lenivosť dedíme

Tieto „lenivé gény“ neboli zatiaľ preukázané u človeka, ale laboratórne pokusy na potkanoch hovoria za všetko. Navyše, podľa vedcov sú výsledky výskumu aplikovateľné na ľudí. Výskumníci z Missourijskej univerzity potvrdili, že aktivitu či lenivosť dedíme po rodičoch.

Toto ukázali výsledky výskumu

Vedci zrealizovali experiment, v ktorom sledovali hlodavcov, ktorí sa najviac a najmenej činia v kolotoči. Pozorovali niekoľko nezávislých rodín potkanov po 10 generácií.  Prekvapivé výsledky výskumu nenechali na seba dlho čakať. Potomkovia aktívnych potkanov vykazovali desaťkrát väčšiu ochotu k pohybu než potkany, ktorým sa do toho nechcelo.

"Aj keď sme zistili drobné rozdiely v telesnom zložení a úrovni mitochondrií v svalových bunkách potkanov, najdôležitejšia vec, ktorú sme identifikovali, boli genetické rozdiely medzi týmito dvoma skupinami potkanov. Z viac ako 17-tisíc rôznych génov v jednej časti mozgu sme identifikovali 36 génov, ktoré môžu hrať úlohu v tom, akú motiváciu bude mať dotyčný k fyzickej aktivite," povedal vedúci štúdie Michael Roberts z University of Missouri College.

Zisťujú, či je to tak i u človeka

Doktor Roberts a jeho kolegovia sa teraz snažia zistiť, či to platí i pre ľudský organizmus. Ak áno, mohol by ich výskum prispieť k pochopeniu problémov obezity detí a dospelých, ktorý je jednou z najrozšírenejších chorôb 21. storočia.

„Bolo by užitočné vedieť, či môže byť nechuť k pohybu u človeka ovplyvnená geneticky, čo by mohlo byť vysvetlením, prečo niekto priberá a iný nie,“ povedal Frank Booth, ktorý sa podieľal na výskume.

Vzdorujte svojim génom

Aby sa toto tvrdenie potvrdilo, je však nutné zrealizovať ďalšie výskumy. Zatiaľ tým, čo sú leniví, neostáva nič iné, ako vzdorovať svojim génom a zaradiť do svojho každodenného života viac pohybu. Nakoniec môžete byť rovnako štíhli ako ostatní, ktorí nemajú v sebe tento „gén lenivosti“.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9