Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nezakazujte si lahodnú čokoládu: Prečo by ste ju mali jesť?

Doprajte si čokoládu každý deň, má množstvo zdravotných výhod.
Doprajte si čokoládu každý deň, má množstvo zdravotných výhod.

Ak sa denne mučíte tým, že si zakazujete čokoládu kvôli diéte, prichádzate o množstvo výživných látok, ktoré má táto pochúťka. Vďaka antioxidantom a flavonoidom budete zdravší, takže by nepochybne mala byť súčasťou každého jedálnička.

Budete mať zdravšie srdce

Najnovší výskum potvrdzuje, že má čokoláda priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém. Švédska štúdia, ktorá trvala 9 rokov zistila, že u 31-tisíc žien podrobených výskumu, ktoré jedli jednu až dve porcie horkej čokolády každý týždeň, bolo znížené riziko srdcového zlyhania až o jednu tretinu.

I každodenná konzumácia je zdraviu prospešná! Viacero dlhodobých štúdií v Nemecku zistili, že jedna tablička horkej čokolády denne znižuje krvný tlak a riziko infarktu a mŕtvice až o 39 percent. Môžu za to flavonoidy a antioxidanty v čokoláde, ktoré zvyšujú pružnosť tepien a žíl.

Schudnete s ňou

Vedci z Kodanskej univerzity zistili, že tmavá čokoláda ponúka väčší pocit sýtosti ako mliečna. To znamená, že znižuje chuť na sladké, slané a mastné jedlá. Takže, ak budete konzumovať čokoládu pravidelne po menších dávkach, malo by byť pre vás jednoduchšie, držať sa svojho zdravého jedálnička.

Ženy aj deti sú šťastnejšie

Zaujímavé je, že ženy, ktoré jedli čokoládu denne počas svojho tehotenstva potvrdili, že boli schopné lepšie zvládať stres. Navyše, fínske štúdie zistili, že ich deti boli šťastnejšie a viac sa usmievali. A to je dostatočný dôvod, prečo by mala byť čokoláda súčasťou vašej kuchyne.

Chráni pred cukrovkou

V malej talianskej štúdii účastníci, ktorí jedli čokoládu raz denne po dobu 15 dní, mali potenciál poklesu inzulínovej rezistencie takmer o polovicu.

"Flavonoidy zvyšujú produkciu oxidu dusnatého," hovorí vedúci výskumník Claudio Ferri, profesor na University of L'Aquila v Taliansku. "A to pomáha kontrolovať citlivosť na inzulín."

Znižuje stres

Ukázalo sa, že má čokoláda vplyv aj na psychiku človeka. Švajčiarski vedci zistili, že u ľudí trpiacich úzkosťou, ktorí jedli jednu a pol tabličky čokolády po dobu dvoch týždňov, bola úroveň stresového hormónu kortizolu výrazne znížená. Ak vás teda bude niečo trápiť, skúste radšej, ako po zmrzline alebo zákusku, siahnuť po tmavej čokoláde.

Ochrana pred slnečným žiarením

Londýnski vedci nedávno testovali čokoládu vo vzťahu k ochrane pred slnkom. Tí, ktorí jedli čokoládu po dobu 3 mesiacov, nemali kožu tak náchylnú na spálenie - trvalo dvakrát tak dlho, aby bola koža po pobyte na slnku červená.

Zvyšuje činnosť mozgu

Nabudúce, ak budete pod tlakom pracovať na nejakom projekte, necíťte sa previnilo, ak siahnete po tmavej čokoláde. Nielenže vám pomôže odvrátiť stres, ale činnosť mozgu budete mať vyššiu.

Výskumníci z University of Nottingham zistili, že konzumácia kakaa bohatého na flavonoidy zvyšuje prietok krvi do kľúčových častí mozgu na 2 až 3 hodiny, ktoré by mohli zlepšiť výkon a pozornosť v krátkodobom horizonte.

Zmierňuje kašeľ

Jedna štúdia zistila, že čokoláda dokáže utíšiť kašeľ skoro rovnako ako kodeín. Je to vďaka látke s názvom teobromín, ktorá tlmí činnosť špecifických nervov, ktoré nás nútia kašľať.

Maria Belvis, profesorka farmakológie dýchacích ciest
v National Heart and Lung Institute v Londýne potvrdila, že látka v čokoláde teobromín nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky. Kodeín na rozdiel od teobromínu vyvoláva u väčšiny ľudí pocit ospalosti.

Lieči hnačku

Už v 16. storočí v Južnej Amerike, ale i v Európe sa liečila hnačka práve kakaom. Aj dnes ju v niektorých krajinách používajú. Vedci z inštitútu Children's Hospital Oakland Research Institute zistili, že flavonoidy v kakae viažu na seba proteín, ktorý reguluje sekréciu tekutín v tenkom čreve.

Tieto pozitívne účinky môže mať na náš ľudský organizmus čokoláda. Potrpte si však na jej kvalitu, aby ste z nej mohli vyťažiť čo najviac. Len čokoláda aspoň so 70 % kakaa je schopná vás zásobiť výživnými látkami.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9