Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

BMI je nezmysel: Prečo by sme sa nemali podľa neho riadiť?

Výpočet BMI, kde sa berie do úvahy výška a hmotnosť, vám nepovedia o tom, či trpíte obezitou alebo nie.
Výpočet BMI, kde sa berie do úvahy výška a hmotnosť, vám nepovedia o tom, či trpíte obezitou alebo nie.

Chudnete, lebo podľa BMI máte obezitu? Skončite s tým. Smerovať svoje chudnutie len na výsledok BMI (Body Mass Index - Index telesnej hmotnosti) je nezmysel. V skutočnosti vám neukáže, či trpíte obezitou alebo nadváhou. Pozrite sa na to, prečo to tak je!

BMI (Body Mass Index) vypočítate tak, že hmotnosť vydelíte druhou mocninou výšky v metroch. Takýto výpočet používajú milióny ľudí, aby zistili, či majú podvýživu, normálnu váhu, nadváhu alebo obezitu.

BMI = hmotnosť v kg / (telesná výška v m)²

Po výpočte BMI zistíte, do akej kategórie vaša telesná schopnosť patrí:

Podvýživa: pod 18,5
Normálna váha: 18,5 -25
Nadváha: 25-30
Obezita: 30-40
Ťažká obezita: nad 40

Prečo sa nemáme riadiť BMI?

Aj keď sa BMI považuje za jednu z najpopulárnejších metód na výpočet ideálnej telesnej hmotnosti, nie je úplne najspoľahlivejším ukazovateľom. Ide len o jednoduchý pomer medzi výškou a váhou.

Samotný výpočet BMI indexu totiž nezohľadňuje:

  1. Pohlavie.
  2. Vek.
  3. Zloženie tela. BMI nedokáže rozlíšiť svalstvo od tukov. Príkladom môže byť muž, ktorý pravidelne posilňuje a tým má vysoké percento svalstva. BMI index mu preto ukáže vysoké číslo, podľa ktorého by mal chudnúť. Pritom však nemusí mať ani gram nadbytočného tuku. Takto by sme mohli porovnať aj rovnako vážiacich mužov, ktorých BMI môže ukázať rozdielne číslo. Záleží predovšetkým na tom, aké percento tuku alebo svalstva má človek, čo sa však pri výpočte BMI neberie do úvahy.

Navyše, je dôležité si uvedomiť fyzické rozdiely medzi obidvoma pohlaviami. Žena má väčší pomer telesného tuku a menší pomer svalovej hmoty v porovnaní s mužom. Preto, ak by sme vypočítali BMI 25-ročnej ženy a 25-ročného muža rovnakej výšky, môže nám vyjsť rovnaký výsledok, pričom môže mať žena viac tuku ako muž.

Na čo používať BMI?

Aj keď by sa BMI nemalo používať na označenie obezity či normálnej váhy, v prípade podvýživy je účinný. Je pravda, že ak má niekto BMI 16, je evidentné, že má vážny problém a mal by s tým niečo robiť.

Ako teda zistíme, či by sme mali chudnúť?

Výborným ukazovateľom množstva tuku v tele je obvod pása. Ak teda chcete zistiť, či nemáte nebezpečného tuku príliš veľa, zmerajte sa v páse. Centimetre vám ukážu, kde je pravda. Ak ste muž a meriate v páse viac ako 102 cm, mali by ste začať chudnúť. Naopak, ženy by sa mali zamyslieť nad stravovaním a fyzickou aktivitou vtedy, ak majú nad 88 cm.

Ak ste doteraz chudli a dosiahli ste želanú hodnotu BMI, nemusí to znamenať, že vaša postava je ideálna. Najlepšie je riadiť sa vlastným pocitom spokojnosti so svojim telesným vzhľadom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9