Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Veľká noc bez priberania: Dajte si čokoládu a udržte si svoju váhu

Dajte si pozor na konzumáciu čokolády počas Veľkej noci, inak môžete ľahko pribrať.
Dajte si pozor na konzumáciu čokolády počas Veľkej noci, inak môžete ľahko pribrať.

Ostatní môžu konzumovať čokoládové vajíčka a zajačikov na úkor svojej váhy, no vy si na rozdiel od nich svoju postavu udržíte a váha ostane nezmenená. Poradíme vám, ako nepribrať počas veľkonočných sviatkov, pričom si budete môcť dopriať i dobroty, ktoré patria ku sviatkom.


Veľkonočné sviatky sú veľkou prekážkou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Údeniny, čokoládové vajíčka a zajačiky, či majonézový zemiakový šalát - to sú dobroty, ktoré tradične bývajú na veľkonočnom stole. No kto by odolal? Existuje mnoho spôsobov, ako si udržať svoju váhu, pričom sa nemusíte vzdať svojej obľúbenej čokolády. Pozrite si niektoré z nich!

Vyberajte si kvalitné potraviny

Nemusíte sa úplne vzdať čokolády - buďte len nároční v tom, čo si kúpite. Navyše, ak si k tomu zadovážite niečo zdravé, dodáte telu zároveň potrebné vitamíny.

"Nekupujte veľmi veľa potravín, ale skôr si vyberajte kvalitu. Namiesto množstva čokoládových vajec si kúpte radšej kvalitnú horkú čokoládu s 70 % kakaa. Kúpte si k tomu jahody, ktoré si môžete máčať v rozpustenej horkej čokoláde a zdravá pochúťka je na svete," radí Clare Collins, hovorkyňa asociácie Dietitians Association of Australia.

Doprajte si čokoládu len ráno

Ak dostanete chuť na nezdravú čokoládu, môžete si ju dať, ale len ráno. Cez deň ju potom ľahko spálite a nebude mať taký zlý dopad na vašej postave, ako keby ste si ju dopriali pred spaním.

Najedzte sa poriadne len v jeden deň

Pokušenie číha nielen počas veľkonočných sviatkov. Čokoládových zajačikov a vajíčka možno vidieť už pár týždňov pred začatím sviatkov, preto im môžete podľahnúť i pri obyčajnom nákupe v potravinách. Ak neodoláte, kúpte si ich, ale vychutnajte si ich len v jeden deň.

Ak si totiž zo sviatkov vyberiete len jeden deň, kedy si doprajete údené mäso so zemiakovým šalátom a potom si ako dezert dáte čokoládu, nepriberiete. Dôležité však je, vrátiť sa potom ku zdravému stravovaniu a dostatočne sa hýbať.

Nevynechajte cvičenie

Držte sa svojho cvičebného plánu! Aj keď vás zrejme bude lákať vysedávanie pred televízorom, premôžte sa. Ak si počas sviatkov zacvičíte, budete si môcť dopriať i čokoládku (pozor na množstvo).

Zhoďte získané kalórie

Ak máte výčitky po zjedení čokolády, dá sa to ešte zachrániť. Pri zjedení menšieho čokoládového zajačika, ktorý ma 50g a 272 kalórií, môžete:

  • stráviť 71 minút upratovaním svojho domu.
  • tancovať 56 minút.
  • stráviť 63 minút v záhrade vytrhávaním buriny, sadením rastlín a polievaním kvetov.
  • plávať voľný štýl 36 minút.
  • ísť sa prejsť so psom na 89 minút.
  • zacvičiť si v posilňovni pod dohľadom trénera na 30 minút.

Pomôže aj detoxikácia

Ak ste to predsa len cez Veľkonočné sviatky prehnali a neodolali ste nástrahám vo forme sladkostí a mastných jedál, spravte si detoxikáciu organizmu. Vylúčte aspoň na tri dni všetko mastné, slané či sladké jedlo a konzumujte predovšetkým stravu bohatú na vodu, ktorá vám pomôže odplaviť škodlivé látky z nezdravých potravín, ktoré ste si dopriali cez sviatky. Prečítajte si článok o najúčinnejších detoxikačných potravinách, ktoré vaše tela zbavia škodlivých látok!

Deti a Veľká noc

Množstvo detí sa tešia na veľkonočné sviatky. Hádajte prečo. Tešia sa na tie dobroty, ktoré pre nich chystajú rodičia a to už ani nie je reč o chlapcoch, ktorí sa každý rok snažia vyšibať celú rodinu či susedov, aby od nich dostali sladkosti. Príkladom sú deti v Austrálii, z ktorých až 25 percent trpí nadváhou alebo obezitou.

"Ľudia by mali byť opatrní, pokiaľ ide o deti. Mali by radšej dostávať maľované vajíčka, ako tie čokoládové," tvrdí Clare Collins.

Veľkonočné sviatky teda môžete prežiť tak, ako sa patrí a vašej postave neuškodí, ak neodoláte lahodnej čokoláde. Každopádne nielen počas sviatkov platí pravidlo: všetko s mierou.

Nahraďte sladké jedlá zdravšou alternatívou

Podľa mnohých odborníkov na zdravú výživu je však najlepšie, nahradiť všetky sladké jedlá, vrátane čokolády a mastných jedál, inou, zdravšou alternatívou. Namiesto krémových zákuskov si možno dopriať sušené ovocie, údené mäso nahradiť duseným či grilovaným, jesť veľa zeleniny, v studenej kuchyni uprednostniť rastlinné tuky s nižším obsahom nasýtených mastných kyselín. Vo všeobecnosti odborníci odporúčajú kombinovať vyváženú stravu a pohyb.

"Najlepšou cestou však je upraviť si životný štýl trvalo, nielen počas sviatkov, a tak udržiavať svoje parametre na uzde," povedala prezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Iveta Vaverková.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9