Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

PORAZÍ čučoriedky i chia semienka: Toto KORENIE vytláča z popredia ostatné SUPERPOTRAVINY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Do zoznamu superpotravín, ktoré sa neustále spomínajú vďaka ich výnimočnosti a vplyvu na ľudské zdravie, by malo pribudnúť jedno korenie. To sa možno čoskoro stane lídrom, ktorý bude kraľovať zdravému stravovaniu.

Nová štúdia odhalila celý rad zdravotných výhod konzumácie kardamónu, vrátane zvýšenej chuti do jedla, straty tuku a redukcie zápalu, píše sa na news-medical.net. Vďaka tomu sa korenie stáva superpotravinou!

Čoraz populárnejšie korenie

Hlavný autor štúdie, Luis Cisneros-Zevallos, Ph.D., ktorý je zároveň profesorom záhradníctva a potravinárstva na Katedre záhradníckych vied na Texaskej A&M College of Agriculture and Life Sciences dodáva, že toto korenie by malo byť súčasťou zdravej stravy. Ocenia ho aj tí, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilá, keďže jeho konzumácia môže pomôcť udržať telesnú hmotnosť pod kontrolou a znížiť tuk.

Vedci to tvrdia na základe výskumu, ktorý zistil, že príjem semien kardamónu zvyšuje výdaj energie a znižuje množstvo tuku u myší. O výsledkoch informovali verejnosť v odbornom časopise  International Journal of Molecular Sciences, vďaka čomu sa kardamón dostáva viac do popredia. Ide o populárne korenie s typickou bylinkovou príchuťou a vôňou, spájajúcou eukalyptus, mätu a iné koreniny, v mnohých krajinách sveta. Avšak v USA až také známe nie je. 

"Prišli sme na to, že toto drobné korenie dokáže spáliť kalórie, pomôže v udržiavaní normálnej telesnej hmotnosti a zároveň zvýši chuť do jedla a spotrebu jedla," ozrejmuje Cisneros-Zevallos.

PORAZÍ čučoriedky i chia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na uskutočnenie štúdie sa použili živé vzorky hlodavcov a aplikovali sa rôzne dávky semien kardamónu do bežnej stravy. Ukázali sa spomínané účinky vrátane toho, že zvyšuje redukciu tukovej hmoty! Podľa štúdie je odhadovanou dávkou pre ľudí - minimálne 77 miligramov kardamónových bioaktívnych látok pre dospelého. To možno dosiahnuť konzumáciou aspoň 8 až 10 strukov kardamónu každý deň.

Zničí zápal v tele

Kardamón sa ukázal ako účinný v modulovaní nervových okruhov, ktoré regulujú lipolýzu tukového tkaniva a mitochondriálny oxidačný metabolizmus v pečeni a kostrovom svale. To však nie je všetko. Ďalšie štúdie ukázali, že má i protizápalové vlastnosti. Kardamóm môže znížiť zápal prvého stupňa, ktorý môže viesť k chronickému zápalu a rozvoju radu chorôb. Korenie sa tak ukázalo ako skvelý prostriedok na podporu celkového zdravia! 

"Semená kardamónu možno použiť v rôznych odvetviach vrátane športového priemyslu, funkčných potravín a doplnkov stravy na podporu výroby zdravších potravín," tvrdí odborník. 

Korenie by sa dalo využiť na trhu so športovou výživou alebo ako pomôcka na zvýšenie chuti do jedla u ľudí v rekonvalescencii.

Viac o téme: KorenieZdraviePrevenciaKardamón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9