Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koniec s týmto MÝTOM: Populárne CVIČENIE prospieva PĽÚCAM, ťažia z neho ASTMATICI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Najprv sa hovorilo, že by mohlo zhoršiť príznaky astmy, dnes je to inak. Vedci upozorňujú, že známe cvičenie, ktoré navodzuje pocity relaxu, spôsobuje pravý opak. Týka sa to hlavne astmatikov.

Joga a dýchacie cvičenia  v kombinácii s aeróbnym tréningom sú obzvlášť kľúčové pre astmatikov, ktorí sa snažia zlepšiť svoju funkciu pľúc. Výskum, ktorý bol publikovaný v časopise Annals of Medicine, zdôrazňuje dôležitosť zaradenia vhodného cvičebného tréningu do plánov, ktorými by mali pacienti astmu pod kontrolou.

Zistenia ukazujú, ako efektívne môžu byť špecifické typy cvičebného tréningu na zlepšenie funkcie pľúc u dospelých, vysvetľuje vedúci autor Shuangtao Xing, docent na Henan Normal University v Číne. Astma predstavuje chronické ochorenie pľúc, ktoré postihuje približne 339 miliónov ľudí na celom svete. Spôsobuje nepríjemné príznaky ako kašeľ, sipot, dýchavičnosť a tlak na hrudníku.

Skutočne účinné!

Kedysi sa cvičenie považovalo za potenciálny rizikový faktor pre tých, ktorí trpia astmou. Verilo sa, že spúšťa alebo zhoršuje akútne astmatické záchvaty. Nedávne štúdie však odhalili opak! Podľa nich tréning môže skutočne zlepšiť dýchacie funkcie a cvičebnú kapacitu u dospelých pacientov. Súčasná štúdia vykonala metaanalýzu, v ktorej sa porovnali účinky viacerých typov cvičenia na funkciu pľúc u dospelých s astmou. 

Koniec s týmto MÝTOM:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Analýza zahŕňala celkovo 28 náhodných kontrolovaných štúdií zahŕňajúcich 2 155 ľudí s astmou a skúmala účinky dychového tréningu, aeróbneho tréningu, relaxačného, tréningu jogy a dýchania v kombinácii s aeróbnym tréningom na funkciu pľúc. Všetky tieto typy cvičení preukázali účinnosť pri zlepšovaní meraní funkcie pľúc v porovnaní s konvenčnou rehabilitačnou kontrolnou skupinou.

"Zistenia sú pozoruhodné pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí predpisujú cvičebný tréning na kontrolu dospelých pacientov s astmou. Pri navrhovaní rehabilitačných programov cvičenia je však nevyhnutné zvážiť individuálne faktory, ako je rodinná anamnéza, trvanie ochorenia a vplyvy prostredia. Prispôsobenie intervencií individuálnym fyzickým a duševným zdravotným stavom s dôkladným zvážením intenzity cvičenia, frekvencie a trvania je dôležité pre optimalizáciu výsledkov liečby,“ hovorí Xing.

Viac o téme: ZdravieJogaAstmaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9