Nikto si nekupuje zeleninu, aby ju na druhý deň mohol vyhodiť do koša. Ako zabrániť zhnednutým a zmäknutým častiam na potravine a užívať si ju ešte dlhodobo v perfektnom stave?
Keďže životné náklady stále rastú, hodí sa ušetriť nejaké to euro a neobiehať stále obchody kvôli novým potravinám. Preto príde vhod poznať triky, ako skladovať zeleninu a bylinky pre ich maximálnu životnosť a chuť.
LIKVIDÁTOR pečene v obľúbených NÁPOJOCH: ZABÍJA orgán hlavne u TEJTO skupiny ľudí
Do vody so zeleninou!
Nikto nemá rád scvrknuté a rozmočené kúsky zeleniny. Práve tento problém rieši odborník Jamie Crummie, spoluzakladateľ spoločnosti, ktorá sa venuje plytvaniu potravín. Podľa neho existuje vhodnejšie riešenie, ako len hodiť zeleninu do zásuvky v chladničke, píše sa na express.co.uk. Navrhuje skladovať ju vo vode, vďaka čomu bude dlhšiu dobu chrumkavá.
„Niektoré druhy zeleniny, ako je mrkva, zeler alebo uhorka, môžu zmäknúť, ak ich budete uchovávať tradičným spôsobom. Aby ste tomu zabránili, jednoducho ich nasekajte na tyčinky a vložte do pohára alebo inej nádoby so studenou vodou v chladničke," radí odborník.
Aby to však fungovalo na sto percent, nádoba by mala byť úplne vzduchotesná.
„Nezabudnite vymieňať vodu približne každý deň, aby ste udržali čerstvosť,“ pokračoval odborník.
Tento trik neúčinkuje len na čerstvú zeleninu, ktorú ste práve kúpili v obchode. Dokáže oživiť zeleninu, ktorá už má čo-to za sebou a je zmäknutá. Vďaka tomu ušetríte veľa peňazí a nemusíte často chodievať do obchodu po čerstvé kúsky.
Bylinky do mrazničky
Ak by ste to isté uvítali aj v prípade byliniek, žiadny problém! Väčšina ľudí ich zvykne aj s koreninami skladovať vzadu v kuchynských skrinkách. Odborník však hovorí o inom mieste, kde je dobré ich uchovávať. Patria do mrazničky!
"Čerstvé bylinky môžu veľmi rýchlo vyschnúť, najmä v letných horúčavách. Najlepšie je ich nasekať, dať do misky na ľad s olivovým olejom a zmraziť. Keď budete niečo variť, budete mať k dispozícii lahodný bylinkový olej," radí Jamie.
Alebo môžete nasekané bylinky zmraziť spolu s citrónovou kôrou a vodou. Tak získate aromatické kocky ľadu! Ušetrí to nielen peniaze, ale aj čas.