Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obľúbená pochutina k pivu ako ZBRAŇ proti psychickému OCHORENIU: Prejedzte sa k zdravému MOZGU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak sedíte s kamarátmi v kaviarni a doprajete si misku tohto snacku, dobre robíte! Ešte lepšie však bude, ak si na ňom pochutnáte každý deň. Vtedy sa mení na ochranný štít mozgu.

Štúdia publikovaná v časopise Clinical Nutrition odhalila, že konzumácia približne 30 gramov orechov každý deň znižuje riziko depresie u dospelých, uvádza sa na nypost.com.

„Zistili sme, že ich pravidelné jedenie súvisí so 17-percentným poklesom tohto duševného ochorenia," konštatoval hlavný autor štúdie Bruno Bizzozero-Peroni z University of Castilla-La Mancha v Španielsku.

Orechmi proti depresii

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 13 500 ľudí vo veku od 37 do 73 rokov, ktorí na začiatku výskumu nemali diagnostikovanú depresiu. Výskumníci potom hodnotili duševné zdravie pozorovaných niekoľkokrát. Zapisovali si aj množstvo orechov, ktoré jednotlivci skonzumovali. Väčšinou jedli mandle, kešu, pistácie aj arašidy. Výskumníci skúmali údaje od účastníkov v priebehu piatich rokov. Počas tohto obdobia 8 percentám subjektov bola diagnostikovaná depresia. Štúdia zistila, že mierna konzumácia orechov, približne 30 gramov denne, bola spojená so 17-percentným znížením rizika depresie v porovnaní s účastníkmi, ktorí ich nejedli.

Jedna porcia predstavovala 20 mandlí, alebo 10 para orechov, 15 kešu, 40 arašidov či 30 pistáciových jadier. Vedci sú presvedčení, že dôvodom sú protizápalové a antioxidačné účinky orechov na mozog.

Obľúbená pochutina k pivu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Naše výsledky poukazujú na zásadnú úlohu konzumácie orechov pri prevencii depresie u tých, ktorí nemajú iné známe rizikové faktory ako je obezita, zlý životný štýl, osamelosť a iné zdravotné problémy," uviedli autori štúdie.

Aj škandinávski vedci sú presvedčení, že konzumácia orechov má blahodarný vplyv zdravie. Začiatkom tohto roka zistili, že konzumácia malého množstva orechov a semienok každý deň znižuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Štúdia bola publikovaná v časopise Food Nutrition Research.

„Čím viac ich zjete, tým lepšie,“ píše sa v správe vedcov.

Čím ešte vynikajú?

  • Sú skvelým zdrojom antioxidantov, chránia pred oxidačným stresom
  • Obsahujú vlákninu, vďaka ktorej zasýtia na dlhší čas
  • Udržiavajú správnu hladinu cukru v krvi
  • Zlepšujú plodnosť
  • Znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov
  • Podporujú chudnutie
  • Zmierňujú zápal v tele
  • Zatočia s cukrovkou typu 2
  • Zlepšujú stav pokožky a vlasov

Najlepšie orechy na konzumáciu

  • mandle
  • pistácie
  • vlašské orechy
  • kešu
  • pekanové
  • makadamové
  • brazílske
  • lieskovce
  • arašidy
Viac o téme: ZdravieMozogDepresiaPrevenciaOrechy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9