Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Viete, čo u nás dostať? Japonský KOREŇ ako zásobáreň živín, dá zbohom MIGRÉNAM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prezývajú ho japonský šípkový koreň. V tradičnej čínskej medicíne sa používa už roky na liečbu horúčky, ale aj civilizačných ochorení. Teraz sa koreň kuzu dostáva na západný trh v podobe bylinného doplnku.

Kuzu pochádza z Číny, Japonska a Kórey, pričom tieto kultúry ho používajú už po celé stáročia. Dnes rastie aj v iných častiach sveta, vrátane južnej časti Spojených štátov amerických. Na prvý pohľad vyzerá ako liana a často prerastá cez iné rastliny a stromy. Pripomína jedovatý brečtan, takže je dôležité ho správne identifikovať. Aj preto ho často považujú za inváznu burinu. V surovej forme je podobný zemiakom, má hnedú kožu, podlhovastý tvar a biele vnútro, ako sa píše sa na healthline.com.

Už pred 2-tisícmi rokmi ho ľudia používali na liečbu spomínanej horúčky, hnačky a dokonca aj cukrovky a srdcových chorôb. V dnešnej dobe sa najčastejšie používa ako bylinný doplnok alebo čaj. Kuzu však môžete konzumovať aj ako potravinu. Ľudia často jedia jeho rôzne časti surové, dusené, vyprážané, pečené alebo vo forme želé. Kuzu sa dá vysušiť a rozdrviť na prášok, ktorý niektorí používajú ako obal na vyprážané jedlá alebo ako zahusťovadlo do polievok a omáčok. A čo viac, jedlé sú aj jeho listy a fialové kvety.

Výhody koreňa

Kuzu obsahuje viac ako 70 rastlinných zlúčenín, z ktorých niektoré majú zdravotné prínosy. 

Viete, čo u nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Môže znížiť závislosť od alkoholu

Niektoré štúdie naznačujú, že koreň pomáha pri závislosti od alkoholu. Jedna malá štúdia skúmala jeho účinky u 17 mužov vo veku 21 až 33 rokov, ktorí uviedli, že pijú okolo 20 nápojov týždenne. Výskumníci podávali účastníkom buď extrakt z kuzu alebo placebo každý deň počas 4 týždňov. Extrakt síce nemal žiadny vplyv na túžbu po alkohole, ale znížil počet vypitých alkoholických nápojov o 34 až 57 percent. V niektorých prípadoch dokonca už jedna dávka znížila spotrebu alkoholu a zabránila nadmernému pitiu.

2. Pomáha pri liečbe poškodenia pečene

Koreň je bohatý na antioxidanty, zlúčeniny, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom, ktorý môže viesť k chorobám. Izoflavón puerarín, ktorý sa v ňom nachádza, je veľmi prospešný pri liečbe poškodenia pečene spôsobeného alkoholom tým, že odstraňuje škodlivé voľné radikály a posilňuje prirodzený antioxidačný systém.

3. Zmierňuje príznaky menopauzy

Koreň sa tiež predáva ako prípravok pre ženy v menopauze. Obsahuje totiž fytoestrogény, rastlinné zlúčeniny, o ktorých vedci zistili, že pôsobia v ľudskom tele podobne ako estrogén. Pomáha pri návaloch horúčavy, nočnom potení, aj pri vaginálnej suchosti.

Viete, čo u nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie benefity

  • Znižuje zápal - jedna štúdia na zvieratách zistila, že izoorientín, zlúčenina izolovaná z koreňa, zvyšuje hladiny antioxidantov a znižuje zápalové markery u myší.
  • Podporuje zdravie srdca - ľudia ho používali aj v tradičnej čínskej medicíne už pred stovkami rokov na liečbu srdcových ochorení.
  • Zmierňuje silné bolesti hlavy - malá štúdia so 16 účastníkmi, ktorých často bolievala hlava, odhalila, že kuzu znížil intenzitu bolesti u 69 percent z nich, frekvenciu u 56 percent a trvanie u 31 percent z pozorovaných.

Vedci však musia zrealizovať viac štúdií na ľuďoch, aby určili jeho skutočnú účinnosť.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKoreňPotravinaKuzu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9