Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KONKURENCIA vytláča mozzarellu z popredia: Chutný SYR zabráni ZRÁŽANLIVOSTI krvi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí si ju mýlia s mozzarellou. Pravdou však je, že jej výroba je odlišná a aj chuť má inú. Taliani ju považujú doslova za delikatesu. Ak patríte k milovníkom ich gastronómie, oceníte recept na burratu.

Burrata je mliečny výrobok s veľmi osobitou históriou a je typická pre južné Taliansko. Názov pochádza z talianskeho "burro", čo znamená maslo. Podľa knihy Salvadori del Prato je burrata tradičným produktom regiónu Apúlia.  

Ako sa vyrába? 

Burrata má vonkajšiu časť vyrobenú z mozzarelly, ktorá je tvarovaná do dutej otvorenej gule. Z vnútornej strany sú pásiky mozzarelly so smotanou, ktorá sa nazýva stracciatella, uvádza sa na steptohealth.com. Konečný výrobok má tvar gule, "s hlavou" a krátkym "krkom", ktorý je zviazaný na uzol. Váži od 100 gramov do 1 kilogramu. Nemá kôru, je mliečne biela, hladká a lesklá. Pripravuje sa z byvolieho mlieka.

Pri jej výrobe sa môžu použiť dve techniky: remeselná a priemyselná.

„Všetko to začína výrobou mozzarelly. Potom sa kyslá srvátka pridá do mlieka zohriateho na 37 stupňov Celzia a tiež syridlo,“ vysvetlil profesor Atanu Jana.

Následne sa syrenina nechá oddýchnuť, aby odtiekla všetka srvátka. Hmota sa odstredí vo vriacej vode. Jedna časť vytvorí vonkajší obal a druhá sa premieša so smotanou, aby vznikla stracciatella. Buratta sa potom uzatvorí uzlom a vloží sa do slaného nálevu na 2 minúty, aby sa zvýraznila chuť. Nechá sa vychladnúť na 4 stupne Celzia a zabalí do nádob namočených do studenej srvátky, aby nevyschla.

Benefity v lahodnom syre

Burrata obsahuje 33 percent celkového tuku. Talianska pochúťka v sebe skrýva množstvo zložiek, z ktorých profituje ľudský organizmus!

KONKURENCIA vytláča mozzarellu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Zdroj živín

Burrata je zdrojom esenciálnych aminokyselín, pretože podobne ako iné syry, je v nej kazeínový proteín koncentrovaný. Najhojnejšia je aminokyselina lyzín. Treba mať na pamäti, že ak chcete jesť tradičnú burratu, je potrebné mať pod kontrolou porciu, ktorú máte na tanieri. Obsahuje totiž priveľa nasýtených tukov aj cholesterolu. Niektorým odborníkom sa však podarilo vyrobiť burratu s nízkym obsahom tuku.

2. Obrahuje konjugovanú kyselinu linolovú alebo CLA

Prítomnosť konjugovanej kyseliny linolovej môže mať určité zdravotné výhody. Táto mastná kyselina má antitrombotické (znižuje zrážanlivosť krvi) a antidiabetické účinky. Ďalšia štúdia odhalila, že lipidy, ktoré sa v nej nachádzajú, sa spájajú s redukciou chronických ochorení typických pre starnutie.

3. Bioaktívne peptidy

Hoci burrata nie je zrejúci syr, pri jej trávení môžu vznikať bioaktívne peptidy, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie. Niektoré z nich majú aj antihypertenzívnu, antitrombotickú a antimikrobiálnu aktivitu.

4. Zdroj probiotík

Niektorí odborníci považujú čerstvé syry za dobrý zdroj probiotických baktérií. Obsahujú laktózu a ďalšie živiny, ktoré umožňujú rast zdraviu prospešných mikroorganizmov, pričom sa vyhýbajú škodlivým baktériám. Tieto typy probiotických produktov zlepšujú zdravie ústnej dutiny, zvyšujú imunitný systém, riešia gastrointestinálne poruchy a chránia pred ochoreniami dýchacích ciest.

Ako ju konzumovať?

Kontrast textúry zvonka a zvnútra a jej chuť robí z burraty syr, ktorý je možné ľahko skombinovať s množstvom jedál. Najlepšie však chutí samotná s trošku soli a panenského olivového oleja.

KONKURENCIA vytláča mozzarellu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výborná je aj v kombinácii:

  • šunka, rukola, balzamikový ocot a natvrdo uvarené vajíčka
  • čerstvé figy, rukola, pečepistácie a balzamikový ocot
  • paradajky zmiešané s octom a extra panenským olivovým olejom
  • grilovaná zelenina, ako je baklažán, špargľa, cuketa a paprika s troškou olivového oleja a octu
  • s lístkami bazalky, čerstvou paradajkou a kvapkou extra panenského olivového oleja
  • dusené nektárinky alebo broskyne s praženými mandľami alebo vlašskými orechmi, rukolou a olivovým olejom
  • veľmi dobre sa hodí k artičokom, pečeným čakankám, čiernym olivám, olivovému oleju a balzamikovému octu

Recept s burratou

Ingrediencie:

  • 1 burrata
  • soľ a korenie
  • čerstvá bazalka
  • pražené sezamové semienka
  • paprika
  • 125 mililitrov smotany

Postup:

Zohrejte panvicu na miernom ohni. Vložte burratu spolu so smotanou. Nechajte na ohni, kým sa burrata úplne nerozpadne. Po rozpustení pridajte soľ a korenie podľa chuti. Pri podávaní za horúca alebo studena nasypte sezamové semienka, nakrájajte papriku a lístky bazalky.

Viac o téme: ZdravieSyrPotravinaBurrata
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9