Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

NEDOSTATOK vitamínu sa môže OZVAŤ v NOCI: Ak TOTO pociťujete počas spánku, TÝKA sa to aj VÁS

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zistilo sa, že pacienti s nedostatkom vitamínu B12 majú rovnaký symptóm. Ten sa objaví vtedy, kedy by to málokto čakal. Ovplyvňuje telo v nočných hodinách.

Telo potrebuje vitamín B12 na udržiavanie zdravých nervových buniek a produkcii DNA. Keď je ho nedostatok, zvyčajne sa nič strašné nestane, no neplatí to zakaždým. Preto mu treba venovať pozornosť. 

Klinické prejavy nedostatku vitamínu možno rozdeliť do niekoľkých štádií, ako sa píše na express.co.uk. V prvej fáze sa jeho hladina jednoducho zníži. Štádium 2 opisuje "nízku koncentráciu vitamínu B12 v bunkách a metabolické abnormality". V nasledujúcej fáze sa hladiny homocysteínu a MMA začnú zvyšovať, zatiaľ čo syntéza DNA klesá, čo vedie k nástupu neuropsychiatrických symptómov. Záverečná fáza je charakterizovaná makrocytárnou anémiou, poruchou krvi, pri ktorej kostná dreň produkuje abnormálne veľké červené krvinky.

Čo môže spôsobiť? 

Podľa správy z roku 2022 publikovanej v National Library of Medicine, prejavy makrocytickej anémie závisia od príčiny. Pacienti sa často sťažujú na poruchy nálady a neurologické problémy, ktoré ovplyvňujú pamäť, rovnováhu a iné zmyslové symptómy.

Doktorka Justine Butlerová, vedúca výskumu Viva!, povedala: "Nedostatok môže spôsobiť vážne problémy a symptómy vrátane extrémnej únavy, mravčenia, svalovej slabosti, depresie a kognitívnych problémov.”

Potenie ako príznak

V roku 2015 European Journal of General Medicine informoval o prípadoch štyroch pacientov s nedostatkom vitamínu B12, „ktorých prejavmi boli nočné potenie a únava“.

NEDOSTATOK vitamínu sa môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prvým prípadom bol 57-ročný muž, ktorý bol odoslaný na posúdenie troj- až štvorročnej anamnézy „abnormálneho nočného potenia“. Potreboval výmenu posteľnej bielizne takmer každú noc.

"Potenie zahŕňalo iba hornú časť jeho tela od temena hlavy po stred hrudníka okolo úrovne bradaviek a zdá sa, že je to horšie po požití alkoholu," poznamenali autori.

Po liečbe doplnkami vitamínu B12 pacient hlásil dramatickú reakciu na potenie.

V podobnom prípade 74-ročná žena uviedla 10-ročné epizodické potenie, ktoré si tiež vyžadovalo časté vymieňanie oblečenia a plachty. Nedostatok vitamínu jej diagnostikovali na základe zvýšenej hladiny homocysteínu a zlepšenie zaznamenala aj s mesačnými injekciami B12.

Tretím prípadom bol 43-ročný muž, ktorý mal štvormesačnú anamnézu nočného potenia, ktoré primárne „postihlo hlavu a tvár“.

Hoci hyperhidróza je menej diskutovaným vedľajším účinkom tohto stavu, sprevádza neuropatiu malých vlákien. Správa vysvetľuje, že zmeny v periférnom autonómnom nervovom systéme môžu byť jednými z najskorších prejavov neuropatie malých vlákien.

Ako doplniť vitamín? 

Ľudia tradične získavali vitamín z hospodárskych zvierat, ktoré dostávali B12 z vody a neumytých potravín. Teraz sú však zvieratá uväznené v priemyselných farmách, sú kŕmené krmivom pre zvieratá namiesto pastvy, a preto sa mnohým hospodárskym zvieratám podávajú doplnky B12, vysvetlil doktor Butler.

Tí, ktorí sa rozhodnú vylúčiť zo svojej stravy produkty živočíšneho pôvodu, by mali užívať doplnky pod vedením lekára.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVitamín B12
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9