Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nepatria len na chrumkavé pečivo: Jedna lyžica týchto SEMIENOK zničí CHOLESTEROL

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú malé, no o to viac nabité prospešnými látkami! Majú silu zmeniť zdravotný stav človeka, ktorý bojuje s vysokými hladinami cholesterolu. Čím sú také výnimočné a čo dokážu?

Ak máte vysoký cholesterol, znamená to, že sa v krvi nachádza príliš veľa tukových látok. Časom sa môžu nahromadiť vo vašich krvných cievach a ak sa tento stav nelieči, hrozí ich upchatie. Tieto blokády môžu byť nebezpečné a vedú k problémom, ako sú infarkty a mŕtvice, uvádza express.co.uk.

Čítajte tiež: Fučanie do schodov je VAROVANÍM pľúc: Spravte TOTO, budete zvládať oveľa VIAC

Vysoký cholesterol môže byť spôsobený mnohými faktormi vrátane nedostatku pohybu, fajčenia a pitia alkoholu. Často sa však spája s diétou a konzumáciou príliš veľkého množstva potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov. Rovnako ako niektoré potraviny môžu viesť k vysokému cholesterolu, iné potraviny ho môžu pomôcť znížiť.

Menej mastných kyselín, viac prospešných tukov

Odborník na výživu a zakladateľ spoločnosti OriGym Luke Hughes tvrdí, že semienka s vysokým obsahom „dobrých“ tukov môžu byť prospešné pre tých, ktorí chcú znížiť hladinu cholesterolu.

„Sezamové semienka možno pridať do množstva zdravých jedál, ako je restovaná zelenina, kuracie mäso a ázijské jedlá s ryžou a rezancami. Môžu sa pridať aj do šalátov, naliať na hummus, sushi a do polievok. Pridaním jednej polievkovej lyžice týchto zdravých potravín s vysokým obsahom tuku do obedového šalátu alebo večere získate ďalších 14 gramov celkového tuku,” zdôrazňuje odborník. 

Nepatria len na chrumkavé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sú totiž bohaté na mononenasýtené aj polynenasýtené tuky a majú nízky obsah nasýtených mastných kyselín.

„Štúdie ukázali, že konzumácia väčšieho množstva polynenasýtených a mononenasýtených tukov v porovnaní s nasýtenými tukmi môže znížiť hladinu zlého cholesterolu vo vašom tele,’’ doplnil. "Zatiaľ čo je známe, že tieto zdravé tuky znižujú hladinu cholesterolu, sezamové semienka obsahujú aj rastlinné zlúčeniny známe ako lignany a fytosteroly, o ktorých sa tiež zistilo, že znižujú hladinu cholesterolu,” povedal.

Podporila to štúdia publikovaná v International Journal of Food Sciences and Nutrition, ktorá dospela k záveru, že sezamové semienka môžu znížiť celkový cholesterol a lipoproteíny s nízkou hustotou. Ďalší dokument, ktorý bol publikovaný v Cureus Journal of Medical Science v roku 2017, zase uvádza, že sezamový olej znižuje triglyceridy, typ krvného tuku.

Ktorý lipoproteín škodí? 

“Príjem príliš veľa potravín, ktoré obsahujú triglyceridy, napríklad mäso, mliečne výrobky, oleje a tuky, však môže zvýšiť riziko srdcových chorôb a ešte vyššie hladiny môžu vyvolať stavy, ako je pankreatitída," dodal Hughes.

Lipoproteín s vysokou hustotou („dobrý“ cholesterol) znižuje hladinu cholesterolu tým, že ho absorbuje a prenáša späť do pečene. Pečeň ho potom z tela odvádza. Naproti tomu lipoproteín s nízkou hustotou („zlý“ cholesterol) je ten, čo sa môže hromadiť na stenách krvných ciev, čo časom spôsobuje zúženie vnútra ciev.

Nepatria len na chrumkavé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: BOBKOVÝ list na RADIÁTORE prekvapuje svojím ÚČINKOM: Spravte TOTO a počkajte pár minút!

Presnejšie povedané, zdravá hladina lipoproteínu s vysokou hustotou je jeden alebo viac mmol/l. S nízkou hustotou by ste mali mať štyri alebo menej mmol/l lipoproteínu.

Na zníženie hladiny cholesterolu NHS odporúča:

  • Jesť menej nasýtených tukov
  • Viac cvičiť
  • Stopnúť s fajčením
  • Obmedziť alkohol
Viac o téme: ZdravieCholesterolSezamové semienka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9