Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Populárna PRÍLOHA k mäsu je rovnako ZLÁ ako sladkosti: KILÁ navyše sú nič, PEKLO pre CIEVY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nezáleží na tom, či si nedokážete odpustiť k hlavnému jedlu ryžu alebo ste závislí na sladkostiach. Oba prípady sú rovnako zlé pre ľudské srdce, konkrétne trpia hlavne tepny.

V správe o výskume, ktorý študovala stravovacie návyky a históriu zdravia Iráncov, sa uvádza, že riziko predčasného ochorenia koronárnych artérií alebo PCAD z konzumácie rafinovaných obilnín, ktoré zahŕňajú bielu ryžu, je podobné ako pri konzumácii nezdravých cukrov a olejov, nachádzajúcich sa v sladkých dobrotách, píše sa na nypost.com

Čítajte tiež: Ako sa ZBAVIŤ zubného POVLAKU bez návštevy LEKÁRA? Choďte do KUCHYNE!

Štúdia sa zamerala na skupinu približne 2 500 ľudí, pričom niektorí mali normálne tepny a iní trpeli ochorením koronárnych tepien. Každý účastník vyplnil dotazník o frekvencii jedla, aby sa určilo, ako často jedia celé a rafinované obilniny. Výskumníci zistili, že vyšší príjem rafinovaných obilnín bol spojený so zvýšeným rizikom PCAD, zatiaľ čo konzumácia celých zŕn súvisela zase so zníženým rizikom.

Čo robia rafinované zrná s ľudským telom? 

Rafinované zrná bývajú spracované na múku alebo krupicu, čo im dáva jemnejšiu štruktúru a dlhšiu trvanlivosť, no eliminujú sa niektoré kľúčové živiny v nich obsiahnuté. Zrná v celej forme, ako ovos z hnedej ryže a celozrnný chlieb, sú zdravšie, keďže majú zachované výživné látky.

"Stravu, ktorá zahŕňa konzumáciu vysokého množstva nezdravých a rafinovaných obilnín, možno považovať za podobnú konzumácii tej, ktorá obsahuje veľa nezdravých cukrov a olejov,“ upozorňuje Dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, hlavný autor štúdie.

Rafinované zrná telo veľmi rýchlo rozloží, keďže sú zbavené vlákniny, čo podľa CDC vedie k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi po jedle. V priebehu času môže vysoká hladina cukru v krvi poškodiť krvné cievy a nervy, ktoré riadia srdce a spôsobiť tvorbu plaku v stenách tepien.

Populárna PRÍLOHA k mäsu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôležité je o tom hovoriť

Správa z roku 2019 od American College of Cardiology a American Heart Association odporúča stravu, ktorá kladie dôraz na príjem zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov a rýb, aby sa znížili rizikové faktory srdcových chorôb.

„Keďže viac štúdií poukazuje na celosvetový nárast spotreby rafinovaných obilnín, ako aj vplyv na celkové zdravie, je dôležité, aby sme našli spôsoby, ako povzbudiť a vzdelávať ľudí o výhodách konzumácie celých obilnín,“ pokračuje Khajavi Gaskarei.

Zaujme vás: Robíte TOTO do 30 minút po SEXE? Ak nie, hrozí PREMNOŽENIE baktérií a INFEKCIA!

Podľa odborníka by pomohla napr. osveta o zdravšom stravovaní na školách medzi žiakmi a študentami, taktiež by sa o tom malo hovoriť na verejných miestach a v televíznych programoch, no jednoduchým jazykom a spôsobom, ktorému rozumie bežný človek. 

Štúdia bude prezentovaná na American College of Cardiology Middle East na 13. kongrese Emirates Cardiac Society v Dubaji na konferencii.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSladkostiRyža
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9