Robíte TOTO do 30 minút po SEXE? Ak nie, hrozí PREMNOŽENIE baktérií a INFEKCIA!

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-06 06:00:00

Tak ako po sexe nastáva pocit uvoľnenia i únavy, to isté by ste mali dopriať svojmu močovému mechúru. To však nie je hlavný dôvod, prečo by vaše kroky mali smerovať na záchod.

Vagína má svoj jedinečný mikrobióm, kde prevláda jemná rovnováha baktérií. Čokoľvek ju naruší, môže potenciálne spôsobiť infekciu močových ciest alebo vagíny kvôli novým baktériám v tejto intímnej oblasti, hovorí doktorka Taraneh Shirazianová, zakladateľka Mommy Matters.

 "Z tohto dôvodu si nemyslím, že by som bola sama, kto jednodznačne povie, že je potrebné, aby ste si vyprázdnili močový mechúr - môže to byť len prospešné," hovorí Dr. Shirazianová.

Čítajte tiež: Do PRÍRODY za zlepšením EREKCIE? RASTLINY, ktoré ho POSTAVIA do pozoru

3 hlavné dôvody návštevy toalety po sexe podľa livestrong.com:

Treba vám ísť na záchod

Prvý dôvod je celkom celkom praktický – jednoducho máte pocit potreby ísť na toaletu. Keďže močový mechúr žien je priamo pred vagínou, možno v ňom cítiť silné tlaky v prípade prenikavého sexu. Po milostných radovánkach vám tak močový mechúr dá najavo, že je treba ísť na záchod. 

Pomôže predísť zápalu močových ciest

Močová trubica, ktorá umožňuje priechod moču, je podľa Národnej knižnice medicíny (NLM) umiestnená tesne nad vagínou. V tomto mieste je zraniteľná voči novým baktériám, ktoré sa tam môžu dostať počas sexu. Baktérie sa tam môžu množiť a viesť u niektorých k infekcii močových ciest (UTI). Ide o infekciu močového systému, najčastejšie lokalizovanú v močovom mechúre a močovej rúre, podľa Mayo Clinic. Riziko UTI je vyššie, ak nepoužívate kondómy.

Existujú však protichodné výskumy o tom, či močenie po sexe má skutočne vplyv na prevenciu UTI. Jedna štúdia porovnávala správanie premenopauzálnych žien, ktoré mali opakujúce sa UTI a tých, ktorí ich nemali. Zistila, že vynechanie malej potreby do 15 minút od pohlavného styku zvýšilo riziko vzniku ďalšieho UTI takmer trojnásobne, podľa výskumu v roku 2018 v roku Urologia Internationalis.

Okrem malej potreby po, Dr Shirazianová to tiež odporúča pred sexom (ak je to možné).

Pomáha udržiavať vaginálne pH v rovnováhe

Kvasinky a baktérie žijú v jemnej rovnováhe vo vagíne. Keď však príde problém, pocítite to na vlastnej koži. 

"Túto rovnováhu si uvedomujete len vtedy, keď zrazu dôjde k jej prerušeniu a k premnoženiu kvasiniek alebo baktérií," hovorí Dr. Shirazianová.

Ak máte sex, pri ktorom partner ejakuluje do vás (alebo blízko vagíny), spermie môžu narušiť pH vašej vagíny.

"Spermie robia vaginálne pH zásaditejšie, čo môže ovplyvniť vaginálny mikrobióm a vyvolať infekciu," upozorňuje Dr Shirazianová.

Používanie kondómov spôsobí menšie riziko narušenia pH, hoci odborníčka odporúča radšej ísť na záchod a vyprázdniť močový mechúr po sexe. To isté platí, ak ste mali sex s použitím niečoho iného ako penisu, ako sú prsty alebo hračky. Tieto veci môžu obsahovať aj baktérie, ktoré narúšajú vaginálnu rovnováhu. To platí aj pre orálny sex – v ústach je veľa baktérií.

Bakteriálna vaginóza (BV) a kvasinkové infekcie sú dve najčastejšie vaginálne infekcie podľa CDC. Obe sú liečiteľné – ak máte kvasinkové infekcie, môžete použiť voľnopredajnú protiplesňovú liečbu.

Zaujme vás: Môžete OCHORIEŤ z odstátej VODY? Toto sa s ňou STANE, ak ju necháte celú noc na stolíku

Kedy ísť na malú potrebu po sexe? 

Aj keď nie je potrebné utekať na toaletu sekundu po sexe, nečakajte príliš dlho. Všeobecným pravidlom je vybrať sa na toaletu do 30 minút. Ak počkáte dlhší čas, podľa Clevelandskej kliniky nezabránite baktériám vstúpiť do močového mechúra. Výskumníci v štúdii Urologia Internationalis dokonca odporúčajú ísť na záchod už po 15 minútach. Porovnávali mieru UTI medzi kontrolnou skupinou a ľuďmi náchylnými na tieto infekcie a zistili, že 30 minút je už veľmi veľa. Prípadne si môžete zvoliť zlatú strednú cestu. 

Fotogaléria


Tagy:
toaleta zdravie sex močenie

2022-10-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia