Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Energetické nápoje NIE sú až také ZLÉ, ako sa zdá: POMOC pre SRDCE po prekonaní INFARKTU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Infarkt znamená nedostatok energie. Môže pomôcť mastná kyselina, ktorý možno nájsť v obľúbených energetických nápojoch? Vedci sú o niečo bližšie k odpovedi...

Druh mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza v energetických nápojoch, môže pomôcť v ochrane pred infarktom, uvádza labblog.uofmhealth.org. Ako je to možné?

Čítajte tiež: Zažívate v NOCI tento POCIT? Neznámy PRÍZNAK, že vám v krvi KOLUJE priveľa CUKRU!

Ochrana pred poškodením

"Srdcové infarkty sú najhlavnejšou príčinou úmrtí na celom svete, ktoré často prichádzajú s rôznymi komplikáciami,“ povedal Zhong Wang, Ph.D., docent kardiochirurgie na Frankelovom kardiovaskulárnom centre na University of Michigan, ktorý je hlavným autorom nedávnej predklinickej štúdie v eLife. „Naozaj sú potrebné lepšie metódy na zníženie poškodenia srdca po infarkte a tiež na zlepšenie funkcie orgánu. V tejto publikácii sa zameriavame na súhru medzi energetickým metabolizmom a epigenetikou sprostredkovanou mastnou kyselinou, so stredne dlhým reťazcom 8C,"dodal Wang.

Wang a jeho kolegovia boli schopní ochrániť výskumné potkany pred poškodením srdcového infarktu, pomocou kyseliny oktánovej, mastnej kyseliny so stredne dlhým reťazcom s ôsmimi uhlíkmi (8C),  ako aj niekoľkých ďalších metabolitov. Tieto mastné kyseliny produkovali acetyl-CoA, stavebný kameň pre energetický metabolizmus, ktorý srdce počas stresu zúfalo potrebuje.

Pointou je, že lekár by túto terapiu uskutočnil osobe, ktorá je hospitalizovaná po infarkte, aby sa znížilo ďalšie riziko a zlepšila sa funkcia srdca počas zotavovania, tvrdí.

Energetické nápoje NIE sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo bude ďalej? 

„Pochopenie súvislosti medzi energetickým metabolizmom a epigenetikou môže byť nielen účinným cieľom pre infarkt myokardu, ale môže mať aj široké dôsledky v iných poškodeniach orgánov spôsobených ischemickým poranením, mimo srdcových chorôb,“ povedal Ienglam Lei, Ph.D., z Katedry srdcovej chirurgie CVC a Univerzity v Macau v Číne, ktorý vykonal kľúčové experimenty štúdie.

Wang hovorí, že ďalším krokom by bolo testovanie tejto molekuly na veľkých zvieracích modeloch, po ktorých by nasledovali klinické skúšky. Výskumný tím sa zaoberá epigenetickou reguláciou srdcového infarktu už viac ako 10 rokov.

Túto prácu podporil National Institutes of Health a inauguračný grant od Frankel Cardiovascular Center, grant MCube od University of Michigan a pilotný grant od University of Michigan Health System – Peking University Health Sciences Center. Fyziologické a fenotypové jadro Frankel CVC vykonalo všetky echokardiografické vyšetrenia, zatiaľ čo UM Proteomics Resource Facility vykonalo analýzu hmotnostnej spektrometrie.

Viac o téme: ZdravieEnergetický nápojPrevenciaInfarkt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9