Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ZÁŠKODNÍK, o ktorom by to nikto nepovedal: Kedy sa sušené OVOCIE mení na NEPRIATEĽA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je sušené ovocie ako sušené ovocie! Dôležité je vybrať si také, ktoré by vo vašom tele nespravilo počas vianočných sviatkov šarapatu. Inak hrozí zvýšený cukor v krvi či zvýšený príjem kalórií a teda priberanie.

S príchodom Vianoc sa mnohí zásobujú okrem iného aj sušeným ovocím. Dobre robia!

"Konzumácia sušeného ovocia v zime je prirodzená už dlhé roky, najmä kedysi, keď ešte v naších predajniach nebolo možné kúpiť toľko čerstvého ovocia, sušené ovocie bolo veľmi obľúbené a zostalo tak i doteraz," potvrdzuje výživový poradca Ing. Libor Javro. 

Čítajte tiež: Bojíte sa zubných KAZOV? Dajte si tento vianočný sladký NÁPOJ, vplýva aj na MATERNICU!

Kedy ho konzumovať a koľko? 

Ako však odborník upozorňuje, sušené ovocie je z výživového hľadiska energetická bomba, preto je dobré vedieť, koľko a kedy by ste ho mali konzumovať, aby vám neprinieslo okrem sladkého pôžitku aj kilogram váhy navyše. 

"Sušené ovocie je ideálne konzumovať v priebehu dňa, kedy sme ešte fyzicky aj psychicky aktívni a náš organizmus ho dokáže využiť vo svoj prospech. Ideálne ho konzumovať ako stravovaciu jednotku s niečím napr. s jogurtom, tvarohom alebo, ak ho budeme jesť samostatne, je treba si ustrážiť množstvo, čo je cca priemerne 30 g v závislosti od toho, ako sme v danom momente fyzicky aktívni," upozorňuje nutričný špecialista. 

Napríklad odborník zvykne sušené ovocie zaraďovať do jedálnička športovcov hlavne pred alebo po fyzickej aktivite, kedy si doplnia organizmus energiou. Na druhej strane, sušené ovocie ako také nie je také zlé. Na rozdiel od klasických sladkostí, obsahuje veľa vitamínov, minerálov a vlákniny, čo z potraviny robí veľmi zdravú maškrtu. Ide teda o lepšiu voľbu, ako keby ste siahli po čokoládovej tyčinke.

ZÁŠKODNÍK, o ktorom by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Malo by byť bez éčok!

Stačí však nesprávny výber a o zdravej maškrte nemôže byť ani reč! Dôležité je sledovať etiketu na výrobku. 

"Na obale kvalitného sušeného ovocia by nemalo byť žiadne éčko, je absolútne zbytočné. Uvedené by mal byť len druh sušeného ovocia, kde bolo pestované a balené, pričom ideálne u nás alebo z okolitých krajín a taktiež dátum spotreby. Ešte môžete sledovať nutričné hodnoty, energiu, sacharidy a vláknina. Malo by byť však bez éčok," zdôrazňuje Libor Javro. 

Ak teda nájdete na výrobku, že obsahuje siričitany, resp. oxid siričitý, známy pod označením E220, ruky preč! Treba dať prednosť sušenému ovociu, ktoré je najlepšie vyrábané u nás, nie je chemicky ošetrené a taktiež bez pridaného cukru. V tomto prípade budete mať na vianočnom stole kvalitnú potravinu, ktorá výborne chutí a ešte k tomu prospieva zdraviu. To sa hodí popri zemiakovému šalátu a zákuskov, ktoré jednoducho patria k Vianociam!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSušené ovocieVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9