Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NAPRAVÍ nepríjemné príznaky MENOPAUZY: PIVO pomôže tam, kde by to čakal málokto!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Návaly horúčavy, podráždenosť, poruchy spánku, priberanie, zmeny nálad, strata libida, bolesti kĺbov a svalov ... Pre mnoho žien je menopauza veľmi tvrdou skúškou. Asi každá štvrtá má výrazné príznaky, ktoré môžu trvať roky.

Nepredvídateľné návaly horúčav patria k jednej z najnepríjemnejších vecí sprevádzajúcich menopauzu. Výsledkom je nespavosť, podráždenosť, roztržitosť a dokonca ja zábudlivosť. Mnohé ženy si pomáhajú v tomto období hormonálnou substitučnou liečbou, ktorá tieto príznaky potláča alebo využívajú rôzne bylinky. Existuje však veľa žien, ktoré hormonálnu liečbu užívať nemôžu a bylinky im nepomáhajú tak, že by sa im uľavilo, pripomína dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Ruky PREČ od sladidiel a smotany: Podľa ODBORNÍKA by sa malo pridávať do kávy TOTO!

Pivo ako silný pomocník

Jedným z prekvapivých návrhov, ktorý prichádza aj s podporou klinického skúšania, je pitie piva. Zlatý mok je totiž zdrojom izoxantohumolu, chemickej látky produkovanej chmeľom, ktorá má protizápalové vlastnosti. Ten sa vplyvom mikróbov v čreve premení na veľmi silný fytoestrogén, rastlinnú verziu ženského hormónu estrogénu. Pretože za mnohými príznakmi menopauzy stojí práve pokles estrogénu, doplnenie fytoestrogénov môže byť dobrým spôsobom, ako to napraviť.

S návrhom, aby ženy s návalmi v menopauze zvážili pitie piva prišli vedci z Barcelonskej univerzity v Španielsku. V štúdii si všímali 37 žien, ktoré po testoch a vyplnení dotazníka o symptómoch súvisiacich s menopauzou náhodne zaradili buď do skupiny, ktorá si dopriala denne pol litra klasického či nealkoholického piva alebo do skupiny, ktorá pivo nepila.

NAPRAVÍ nepríjemné príznaky MENOPAUZY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Koniec nespavosti aj bolestiam kĺbov

Ako vedci uviedli v časopise Nutrients, u žien, konzumujúcich pivo, došlo po pol roku k výraznému zlepšeniu symptómov súvisiacich s menopauzou.

Významne sa zlepšil najbežnejší príznak, kĺbové a svalové nepohodlie. To hlásilo 70% konzumentiek piva. Rovnaké percento žien, ktoré si dali denne pol litra piva, cítilo menšie fyzické a psychické vyčerpanie. Problémy so spánkom sa zlepšili u 65% týchto žien. Zaujímavosťou je, že prekvapujúco nepriberali a tie, ktoré pili nealkoholické pivo, dokonca zaznamenali zníženie krvného tlaku a hladiny cholesterolu.

Namiesto piva strukoviny a sójové výrobky

Pivo patrí medzi alkoholické nápoje, ktorých konzumácia nie je práve najzdravšia, no výsledky štúdie ukazujú, že je dobré upriamiť pozornosť na potraviny bohaté na fytoestrogény. Patria sem strukoviny (napríklad fazuľa, hrášok, šošovica) a fermentované sójové výrobky, ako tofu, tempeh (sójový výrobok na báze plesne) či miso (sójová pasta). Ďalšími spôsobmi, ako zmierniť príznaky menopauzy, sú cvičenie, konzumácia tučných rýb a udržiavanie optimálnej hmotnosti.

Viac o téme: PivoZdraviePrevenciaMenopauza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9