Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NEČAKANÁ ochrana, z ktorej PROFITUJE vaše SRDCE: Metla ľudstva a jej prekvapivý VPLYV na MOZOG

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si doprajete mierne množstvo alkoholu za týždeň, zrejme vás poteší výsledok nového výskumu. Podľa neho jeden alebo dva alkoholické nápoje denne upokojujú stresové signály v mozgu, a tým chránia srdce.

Alkoholom proti stresu?

Štúdia publikovaná na American College of Cardiology zistila, že muži, ktorí si doprajú dva nápoje a ženy jeden denne, majú nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenia v porovnaní s tými, ktorí sa úplne vyhýbajú konzumácii alkoholu. Hoci odborníci tvrdia, že tieto zistenia by nemali povzbudzovať ľudí k pitiu alkoholu, mohli by otvoriť "dvere" novým terapeutikám na liečbu stresu. 

Čítajte tiež: VIDEO Špeciálna MASÁŽ proti bolesti a pukaniu v KOLENÁCH: V priebehu pár SEKÚND veľká ÚĽAVA!

Stresová aktivita v mozgu bola vyššia u osôb, ktoré nepili alkohol, v porovnaní s ľuďmi, ktorí ho konzumovali s mierou,“ konštatoval vedúci autor štúdie Kene Mezue.

Ako sa píše na thesun.co.uk, vedci predpokladajú, že mierne množstvo alkoholu môže mať priaznivý účinok na mozog. Vďaka nemu budete lepšie relaxovať, klesne hladina stresu, čím sa zníži výskyt kardiovaskulárnych chorôb.

Na čo si treba dať pozor?

Srdcový záchvat, alebo infarkt myokardu nastáva vtedy, keď dôjde k upchatiu jednej z koronárnych artérií. Srdcovému svalu chýba životne dôležitá okysličená krv. Keď postihnutý nevyhľadá lekársku pomoc, môže zomrieť. Príznaky srdcového infarktu je ťažké rozpoznať, pretože sa môžu líšiť, sú totiž veľmi individuálne. Bolesť u niektorých pacientov môže byť silno zvieravá, u iných len nepríjemná.

NEČAKANÁ ochrana, z ktorej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najznámejšie symptómy však zahŕňajú:

  • bolesť na hrudníku, pocit ťažkosti, bolesť alebo pocit pálenia na hrudníku
  • bolesť paží, krku, čeľuste, chrbta alebo žalúdka
  • nadmerné potenie
  • pocit ľahkej hlavy
  • dýchavičnosť
  • nevoľnosť alebo zvracanie

Nižšie riziko kardiovaskulárnych príhod

Odborníci skúmali údaje od 53 064 účastníkov, pričom takmer 60 percent z nich boli ženy. Priemerný vek bol 57,2 rokov. Pozorovaní boli rozdelení do troch skupín, a to s nízkym príjmom alkoholu s 1 nápojom týždenne, v druhej sa ocitli ľudia, ktorí si doprajú dva až 14 drinkov týždenne, čo predstavuje mierny príjem a v tretej skončili všetci, ktorí holdujú alkoholu a vypijú viac ako 14 pohárikov za týždeň.

Vedci potom údaje porovnávali s počtom ľudí, ktorých postihli kardiovaskulárne príhody ako infarkt, mozgová príhoda a iné ochorenia srdca, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Niektorí pacienti tiež podstúpili skríningy, ktoré odhalili zvýšenú mozgovú aktivitu. Tieto skeny umožnili výskumníkom merať aktivitu v oblastiach mozgu, ktoré sú spojené so stresom. U tých, ktorí uvádzali mierny príjem alkoholu, bola o 20 percent nižšia pravdepodobnosť úmrtia na srdcovo-cievnu príhodu ako u skupiny s nízkym obsahom alkoholu. 

Ľudia v skupine s miernym príjmom mali tiež nižšiu mozgovú aktivitu súvisiacu so stresom. Mezue uviedol, že predchádzajúce štúdie preukázali silnú súvislosť medzi zvýšenou aktivitou amygdalu a vyšším rizikom vzniku nepriaznivých kardiovaskulárnych ochorení. 

„Zistili sme, že mierny príjem alkoholu znižuje riziko kardiovaskulárnych príhod tým, že redukuje aktivitu tejto časti mozgu,“ vysvetlil Mezue.

Amygdala je časť mozgu, ktorá sa spája so strachom a stresom.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaRdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9