Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Sú zdravšie bežné alebo bio jablká? Vedci zistili, v ktorých je viac baktérií

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Hovorí sa, že najviac výživných látok sa v jablkách nachádza v šupe a tesne pod ňou. Kde sa potom nachádza najviac baktérií? Na šupke to podľa vedcov nie je!

Typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Prišli na to vedci z Technickej univerzity v Grazi pri svojom výskume, ktorého výsledky zverejnili v časopise Frontiers in Microbiology. Najviac baktérií podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a semenách. Doplnili, že mikroorganizmy sú dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru.

Čítajte viac: Nečakaná reakcia po konzumácii ovocia zo supermarketu: Pozor na tieto odrody jabĺk!

Varenie prospešné baktérie zabíja

„Baktérie, huby a vírusy zo stravy prechodne osídľujú naše črevo,“ vysvetlila agentúre DPA biologička Gabriele Bergová, ktorá je spoluautorkou štúdie. „Varenie väčšinu z nich zabíja, preto sú surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v čreve,“ dodala Bergová.

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Zobraziť galériu (2)
Foto: TASR/Henrich Mišovič  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Rakúski vedci v rámci svojho výskumu tiež porovnávali rôzne jablká. Jablká vyprodukované v režime bio a jablká z konvenčného poľnohospodárstva. V oboch pritom objavili zhruba rovnaký počet baktérií. Čerstvo zozbierané bio jablká však podľa Bergovej obsahovali oveľa pestrejšie spektrum baktérií. Podľa nej tak možno povedať, že bio jablká sú lepšie - prinajmenšom pre zdravie ľudského čreva.

Viac o téme: BaktérieJablkoBio
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9