Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Majonéza z rýchleho občerstvenia: Lekárka prezradila, komu hrozia tráviace problémy

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Obsahuje vodu, olej, ocot, vaječné žĺtka, horčicu, soľ, citrónovú šťavu i koreniny. A v prípade, že ju kúpite v obchode, medzi ingredienciami môžu byť cukor aj konzervanty. Majonéza je považovaná za kontroverznú pochutinu, ktorú mnohí zaraďujú na zoznam nezdravých jedál. Prečo je to tak?

Chuť majonézy je možno príťažlivá, ale v kombinácii s jedlami z rýchleho občerstvenia je povestnou kalorickou bombou. Podľa Livestrong.com obsahuje jedna polievková lyžica majonézy zhruba 90 kalórií. Zahŕňa približne 10 gramov tuku (z toho 1,5 gramu nasýtených tukov), ktorý sa v podobe nebezpečného cholesterolu ukladá v tepnách (jedna lyžica majonézy ukrýva zhruba 5 miligramov cholesterolu).

Čítajte viac: Hummus, obľúbená pochúťka zo Stredomoria: Cícerový poklad si zamiluje aj vaše telo!

Majonéza je spájaná aj s vyšším obsahom sodíka, ktorého nadmerný príjem neprospieva srdcovo-cievnemu systému a zvyšuje krvný tlak.

Čítajte viac: Večná dilema okolo tresky v majonéze: Známy gastroenterológ prezradil, čím je výnimočná

Lepšou alternatívou môžu byť majonézy, ktoré si pripravíte sami doma zo zdravších surovín – namiesto bežne používaného repkového oleja môžete použiť napríklad olivový alebo avokádový olej, ktoré majú vysoký obsah esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Cukor si pri domácej príprave môžete odpustiť a surovinu nahradiť napríklad zaujímavými koreninami. Namiesto horčice môžete radšej primiešať len horčicové semienka.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Žlčnikári by sa jej mali vyhýbať, radí lekárka

Podľa slov odborníčky na výživu, doktorky Alžbety Béderovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, patrí majonéza, podobne ako tatárska omáčka, k pochutinám, ktoré by sme vo výžive nemali preferovať.

„Vyhýbať by sa im mali hlavne deti a tiež dospelí s tráviacimi problémami, napríklad žlčnikári, pretože môžu pri nadmernej a častej konzumácii vyvolať žlčníkový záchvat a u starších ľudí, ktorí majú rôzne tráviace obmedzenia, môžu neprimerane zaťažiť tráviace pochody a skomplikovať zdravotný stav,“ upozorňuje lekárka.

Viac o téme: Majonéza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9