Obsahuje vodu, olej, ocot, vaječné žĺtka, horčicu, soľ, citrónovú šťavu i koreniny. A v prípade, že ju kúpite v obchode, medzi ingredienciami môžu byť cukor aj konzervanty. Majonéza je považovaná za kontroverznú pochutinu, ktorú mnohí zaraďujú na zoznam nezdravých jedál. Prečo je to tak?
Chuť majonézy je možno príťažlivá, ale v kombinácii s jedlami z rýchleho občerstvenia je povestnou kalorickou bombou. Podľa Livestrong.com obsahuje jedna polievková lyžica majonézy zhruba 90 kalórií. Zahŕňa približne 10 gramov tuku (z toho 1,5 gramu nasýtených tukov), ktorý sa v podobe nebezpečného cholesterolu ukladá v tepnách (jedna lyžica majonézy ukrýva zhruba 5 miligramov cholesterolu).
Čítajte viac: Hummus, obľúbená pochúťka zo Stredomoria: Cícerový poklad si zamiluje aj vaše telo!
Majonéza je spájaná aj s vyšším obsahom sodíka, ktorého nadmerný príjem neprospieva srdcovo-cievnemu systému a zvyšuje krvný tlak.
Čítajte viac: Večná dilema okolo tresky v majonéze: Známy gastroenterológ prezradil, čím je výnimočná
Lepšou alternatívou môžu byť majonézy, ktoré si pripravíte sami doma zo zdravších surovín – namiesto bežne používaného repkového oleja môžete použiť napríklad olivový alebo avokádový olej, ktoré majú vysoký obsah esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Cukor si pri domácej príprave môžete odpustiť a surovinu nahradiť napríklad zaujímavými koreninami. Namiesto horčice môžete radšej primiešať len horčicové semienka.
Žlčnikári by sa jej mali vyhýbať, radí lekárka
Podľa slov odborníčky na výživu, doktorky Alžbety Béderovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, patrí majonéza, podobne ako tatárska omáčka, k pochutinám, ktoré by sme vo výžive nemali preferovať.
„Vyhýbať by sa im mali hlavne deti a tiež dospelí s tráviacimi problémami, napríklad žlčnikári, pretože môžu pri nadmernej a častej konzumácii vyvolať žlčníkový záchvat a u starších ľudí, ktorí majú rôzne tráviace obmedzenia, môžu neprimerane zaťažiť tráviace pochody a skomplikovať zdravotný stav,“ upozorňuje lekárka.