Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potravina s prezývkou „biela krv“: Netušili by ste ste, koľko vzácnych živín obsahuje!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Až do polovice 20. storočia bolo mlieko považované za najvýživnejšiu potravinu, často aj za liek, o čom svedčí jeho prezývka „biela krv“. Neskôr sa začali objavovať dezinformácie a rôzne mýty o jeho škodlivosti - že zahlieňuje, spôsobuje astmu, cukrovku či rakovinu, ktoré nikdy neboli lekármi potvrdené, avšak prispeli k zníženiu jeho spotreby. Aká je pravda?

 

Odborníci na zdravú výživu v súčasnosti zaraďujú mlieko medzi najvýživnejšiu a najkomplexnejšiu, tzv. funkčnú potravinu, pretože sa vyznačuje účinkami, ktoré posilňujú zdravie a vitalitu organizmu, uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na svojej stránke. 

Čítajte viac: Je zdravšia tvrdá alebo mäkká? Hygienici prezradili, čo obsahuje pitná voda z vodovodu

Čo obsahuje mlieko?

  • Nájdete v ňom plnohodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny obsahujúce všetky aminokyseliny vrátane esenciálnych, ktoré si ľudský organizmus nedokáže syntetizovať a sú pre stavbu, obnovu a funkčnosť telesných štruktúr a systémov nevyhnutné.
  • Mliečny tuk - nebojte sa ho. Je ľahko stráviteľný a z 12 hlavných mastných kyselín zastúpených v mlieku sa iba tri nasýtené mastné kyseliny podieľajú na tvorbe zlého LDL cholesterolu. Ostatné mastné kyseliny napriek tomu, že patria medzi nasýtené mastné kyseliny, sú pre organizmus užitočné. Podieľajú sa na znižovaní telesného tuku, chránia pred vývinom rakoviny a zneškodňujú tiež niektoré vírusy a choroboplodné baktérie.
  • Mliečny cukor - laktóza je zdrojom energie, podporuje vstrebávanie vápnika, fosforu, horčíka, štiepi sa na glukózu a galaktózu významnú zložku pre vývoj mozgu, nervových tkanív, črevnú mikroflóru a motilitu.
  • Mlieko obsahuje 14 minerálnych látok – optimálny pomer vápnika a fosforu dôležitý pre pevnosť kostí, horčík, zinok ajželezo.
  • 16 vitamínov – A, B1- B6, B12, B9 listová, C, D, E, K.
  • 60 enzýmov zasahujúcich do metabolických pochodov a iných biologických faktorov s protirakovinovými, antimikróbnymi, antisklerotickými a imunostimulačnými vlastnosťami.

Aké mlieko je vhodné pre deti?

Plno - polo - nízkotučné? Mliečneho tuku sa u detí nemusíte obávať, preferujte mlieko a mliečne výrobky plnotučné. Nízkotučné nie sú vhodné, pretože dieťaťu neposkytujú dostatočné množstvo energie a majú nižší obsah vitamínov viazaných na tuk. Len u detí s poruchou lipidového metabolizmu buďte opatrnejší. Mlieko a mliečne výrobky ponúkajte dieťaťu denne. Ideálne je aspoň tri decilitre mlieka plus kyslomliečny výrobok a syr.

Pre deti sú vhodné aj vysokokvalitné kyslomliečne výrobky, jogurty, tvaroh a tvarohové výrobky, nátierky, peny a, samozrejme, syry. Tieto výrobky pozitívne ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry a jej enzýmové systémy. Upravujú proces vyprázdňovania čriev, čím sa znižujú hnilobné pochody v hrubom čreve a tlmí sa vznik rizikových metabolitov, ktoré môžu dráždiť sliznicu a mať nežiaduce následky. Pri výrobe jogurtov, ako aj iných kyslomliečnych výrobkov, sa počas mliečneho kvasenia čiastočne rozkladá aj mliečna bielkovina, čím sa stáva ľahšie stráviteľnou a klesá jej schopnosť vyvolávať alergiu.

Kedy a komu mlieko škodí?

Pri citlivosti na mliečnu bielkovinu je nevyhnutné kravské mlieko z jedálneho lístka vylúčiť a hľadať iný zdroj kvalitných bielkovín. Výskyt laktózovej intolerancie sa odhaduje na 14 percent. Takýto človek z dôvodu čiastočnej, prechodnej, alebo úplnej straty aktivity enzýmu laktázy nie je schopný štiepiť mliečny cukor laktózu na glukózu a galaktózu. Z tenkého čreva, kde by tento štiepny proces mal prebiehať, sa časť nerozštiepeného mliečneho cukru dostáva do hrubého čreva, kde sa laktóza rozkladá za vzniku iných organických kyselín a plynov. Tento stav sa prejavuje nadúvaním, kŕčovitými bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Nedostatok enzýmu sa vyskytuje napríklad po prekonaní parazitárnych ochorení, zápaloch žalúdka a črevných infekciách, pri znížení celkovej imunity i pri Crohnovej chorobe. Je však známe a overené, že ľudia s intoleranciou sa nemusia definitívne zriecť tejto významnej potraviny, pretože dobre a bez zdravotných problémov tolerujú mliečne výrobky. V nich je totiž obsah mliečneho cukru znížený skvasením na kyselinu mliečnu a súčasne v baktériách mliečneho kysnutia prítomný enzým laktáza, ktorý rozkladá zvyškovú laktózu. Toto sú prednosti kyslomliečnych fermentovaných výrobkov. – jogurtov, acidofilného mlieka, zakysaniek a syrov.

Dlhodobejší nedostatok mlieka, resp. mliečnych výrobkov v strave detí sa môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, zníženou imunitou, nedostatočnou kalcifikáciou kostry a zubov aj predčasnou osteoporózou.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Mlieko na trhu

Trvanlivé mlieko je čerstvé kravské mlieko ošetrené len pôsobením tepla metódou UHT – 135 stupňov Celzia/2-4 sekundy a zabalené do aseptického obalu, ktorý neprepúšťa svetlo ani vzduch a bráni prenikaniu baktérií, ktoré by spôsobili skysnutie. Trvanlivé mlieko je bez konzervačných látok a pri izbovej teplote si zachováva trvanlivosť a nutričné hodnoty 3 až 6 mesiacov. Po otvorení aseptického obalu je potrebné trvanlivé mlieko skladovať v chladničke.

Mlieko s predĺženou trvanlivosťou

Na jeho výrobu sa využívajú dve metódy –zahriatie na teplotu 105 – 125 stupňov Celzia na 2 až 4 sekundy alebo ošetrenie pasterizáciou a mechanickým filtrovaním. Mlieko je zbavené choroboplodných zárodkov s dobou trvanlivosti 14 - 21 dní. Toto mlieko sa plní do neaseptických obalov a musí sa skladovať a distribuovať v chladnom prostredí pri teplote do 6 stupňov Celzia.

Čerstvé mlieko od farmárov

Takéto mlieko nebolo technologicky spracované, nie je balené do priemyselných obalov a ihneď po nadojení je v ponuke u farmára. Je plnotučné s obsahom 3,6 - 4,2 percenta tuku, ktorý sa vyzráža na povrchu mlieka a jeho trvanlivosť je do troch dní. Mlieko nie je technologicky spracované ani tepelne ošetrené, môže obsahovať nebezpečné patogénne mikroorganizmy a preto musí byť pred konzumáciou prevarené.

Bezlaktózové mlieko

Je určené ľuďom s laktózovou intoleranciou. Je to trvanlivé mlieko, do ktorého bol tesne pred zabalením pridaný potrebný enzým. Takto upravené mlieko zostane v sklade u výrobcu 3 až 5 dní, počas ktorých enzým mliečnu laktózu rozloží na jednoduché cukry glukózu a galaktózua, a preto je vhodné aj pre ľudí s intoleranciou. Uvedené jednoduché cukry dávajú mlieku jemne sladkastú chuť, napriek tomu, že obsah cukrov je v klasickom mlieku a bezlaktózovom mlieku rovnaký.

Mlieko je ideálna potravina v každom veku. Pre vysokú výživnú hodnotu a ľahkú stráviteľnosť sú mlieko a mliečne výrobky ideálne v období rekonvalescencie, pri rôznych chorobách žalúdka, čriev, pečene, obličiek, pľúc aj nervového systému. V prevencii osteoporózy je nenahraditeľné. Posledné štúdie pripisujú vápniku, ktorý sa nachádza v mlieku, dokonca podpornú úlohu v prevencii onkologických ochorení tráviaceho traktu. Všetky uvedené skutočnosti by mali byť pozitívnym impulzom k zvýšeniu jeho konzumácie u detí aj dospelých.

 

Viac o téme: MliekoMliečny výrobok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9