Veľké porovnanie mliečnych nápojov: Vieme, ktorý druh mlieka obsahuje najviac živín!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-31 06:00:00

Mandľové, sójové, ryžové alebo kokosové. To sú najčastejšie konzumované druhy rastlinných mliečnych nápojov na svete. Odborníci sa rozhodli porovnať ich nutričné kvality s kravským mliekom a ukázalo sa, že konkurovať mu môže len jeden z nich.

Mnohí ľudia si myslia, že najzdravším a nutrične najbohatším nápojom je mandľové mlieko. Má lahodnú chuť a pre niektorých je alternatívou voči kravskému mlieku, ktoré býva často spájané s laktózovou intoleranciou. Odborníci však obsah živín v mandľovom mlieku nepovažujú za nijak ohurujúci.

Čítajte viac: Prekvapivý test slovenských medov: Výrazné rozdiely medzi západom a východom!

Špecialisti z McGillovej univerzity sa vo svojej najnovšej štúdii zamerali na nutričné hodnoty obľúbených mliečnych nápojov vrátane kravského mlieka. Z rastlinných mliek boli do porovnania zahrnuté kokosové, mandľové, sójové a ryžové. Jasným favoritom spomedzi nich je sójové mlieko, avšak, až po kravskom mlieku. Výsledky sa objavili v odbornom magazíne Journal of Food Science and Technology.

Sójové mlieko

Spomedzi rastlinných mliečnych nápojov má najvyváženejší nutričný profil. Už desaťročia je osvedčenou náhradou kravského mlieka. Navyše, obsahuje izoflavóny, fytonutrienty s protirakovinovými účinkami. Jeho nevýhodou je „surová“ chuť a obsah látok, ktoré redukujú vstrebávanie živín.

Ryžové mlieko

Je vhodnou voľbou pre tých, ktorí majú obavy z alergie na sójové bôby alebo mandle. Jeho mínusom je vysoký obsah sacharidov a riziko podvýživy v prípade, že ryžové mlieko nahrádza pitie materského mlieka u dojčiat.

Kokosové mlieko

Pitie kokosového mlieka je rozšírené najmä v Ázii a Južnej Amerike. Nápoj je chudobný na bielkoviny, ale aj kalórie. Jeho konzumácia však pomáha eliminovať tvorbu škodlivých lipoproteínov, ktoré sú spájané so „zlým cholesterolom“ a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ak je ale kokosové mlieko skladované viac ako dva mesiace, jeho výživová hodnota sa znižuje.

Mandľové mlieko

Mandle sú zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, ktorého pomáhajú organizmu udržiavať zdravú hmotnosť a bojovať proti „zlému cholesterolu“. Raz za čas je teda pitie mandľového mlieka kvôli obsahu zdravých tukov vysoko prospešné.

Kravské mlieko

Kravské mlieko je surovina, v ktorej nájdeme komplex základných živín – tuky, sacharidy aj bielkoviny. Výskumom sa podarilo zistiť, že jeho pitie posilňuje ľudskú imunitu a organizmu poskytuje určitý ochranný antimikrobiálny štít – pomáha napríklad eliminovať riziko respiračných ochorení. Pri nedostatočnej tepelnej úprave však môže obsahovať nebezpečné patogény – salmonelu aj baktériu Escherichia coli.

Problémom kravského mlieka sú alergické prejavy a laktózová intolerancia, ktorá súvisí s deficitom laktázy. Podľa vedeckých štúdií trpí nedostatkom enzýmu laktáza v tráviacom trakte až 80 percent Afričanov a drvivá väčšina Ázijcov a pôvodných obyvateľov Ameriky. 

Fotogaléria


Tagy:
test porovnanie mlieko intolerancia sójové mlieko kravské mlieko

2018-01-31 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia