TEST instantných smotán do kávy mnohých prekvapí: Toto všetko obsahuje „bielidlo“

2018-02-22 06:00:00 | Diskusia

Nie je káva ako káva. A rozhodne nie tá, ktorá pochádza zo zmesi, resp. ktorá obsahuje instantnú smotanu. Práve kvalitu tejto „smotanovej pochúťky“ sa rozhodli otestovať odborníci. Porovnanie výrobkov odhalilo mnohé neduhy.

Experti z magazínu dTest si tentoraz vzali na mušku instantné druhy smotany do kávy, ktorých úlohou je dodať nápoju nielen krémovú farbu, ale aj chuť. Pre mnohých je táto prísada rýchlou aj pomerne lacnou alternatívou klasickej tekutej smotany do kávy. Spotrebitelia však netušia, aký markantný rozdiel medzi nimi je. Často nesú v názve pomenovania ako „coffee creamer“ alebo dokonca „coffee whitener“, čo by mohlo byť preložené ako „bielidlo kávy“.

Čítajte viac: TEST bežne predávaných čajov sklamal: Nálezy, kvôli ktorým dáte radšej prednosť čistej vode

Podľa odborníkov je sušená smotana častou zmesou stuženého tuku a cukru a s mliekom sa rozhodne nedá zamieňať. Stužené tuky môžu obsahovať škodlivé transmastné kyseliny, varuje dTest. „Drvivá väčšina bielidiel v našom porovnaní obsahovala mliečnu bielkovinu alebo mlieko, preto nepredstavujú vhodnú alternatívu k mlieku ani pre jedinca, ktorý je na mlieko alergický,“ uvádza sa na stránke magazínu.

Podľa odborníkov je označenie prísad ako „smotana do kávy“ sporné. Ide o produkt potravinárskeho priemyslu, ktorého základ tvorí glukózový sirup a rastlinný tuk vrátane pridaných látok. Práve vďaka nim si prísady udržiavajú svoje vlastnosti.

Stužené tuky a skrytý cukor

Problémom týchto produktov môžu byť stužené tuky: „Tučnosť sa u sledovaných výrobkov pohybovala od 10 do 40 percent, teda na škále od smotany na varenie až po smotanu na šľahanie de luxe...“ Šesť zo 16 testovaných výrobkov uvádzalo informáciu, že použitý tuk bol čiastočne stužený. V ďalších dvoch sa nachádzal celkom stužený tuk, čo experti považujú za nedostatok. V kombinácii s obsahom cukru ide o výrobok, ktorý nie je pre ľudí s nadváhou vhodný.

Ďalšou slabinou „bielidiel“ sú skryté cukry, resp. glukózový sirup, ktorý sa v teste nachádzal vo všetkých instantných zmesiach. Najviac glukózového sirupu našli odborníci v instantnej smotane značky Albert Quality (až 81 gramov v 100 gramoch instantnej zmesi). „S každou dávkou tohto výrobku, ktorú si nasypete do šálky, dostanete aj jednu lyžičku cukru, o ktorej neviete,“ upozornili.

Druhý a tretí najvyšší podiel cukru mali prísady značiek Samantha Lux a Samantha Standard (58 a 59 gramov cukru na 100 gramov). Len desatinový podiel cukru sa nachádzal v produkte značky Dallmayr Kaffee Weisser (7,2 g/100 g), Tesco Coffee Whitener (9,2 g/100 g) a Topnatur Soja Coffee Creamer 9 g/100 g.

Emulgátory

V neposlednom rade, kto preferuje potraviny bez „éčiek“, instantným smotanám by sa mal vyhnúť. Bez nich by totiž prísady stratili svoje kvality. „Vďaka emulgátorom drží tuk a sirup pohromade, nechýbajú ani stabilizátory, ktoré udržujú homogénnu textúru zmesi. Cieľom použitia protispekavých látok je zabezpečiť, aby sypká zmes v balení nezhrudkovatela. V zložení bieliacich zmesí sme ale narazili napríklad aj na farbivo a arómu - látky, ktoré nie sú nevyhnutné. Práve za ich prítomnosť spolu s mliečnou bielkovinou sme pri vyhodnocovaní body strhávali,“ dodal tím odborníkov.

Fotogaléria

2018-02-22 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík