Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!

Kokosový olej nie je taký zdravý ako si mnohí myslia..
Kokosový olej nie je taký zdravý ako si mnohí myslia.. (Zdroj: profimedia.sk)

Posledné roky sa na nás intenzívne valia zaručené informácie o zázračných vlastnostiach kokosového oleja. Podľa nich by sme mali na ňom pražiť, opekať, liať ho do šalátov, jednoducho používali ho čo najviac. Ide však o veľký mýtus. Kokosový olej treba používať s rozumom, obsahuje totiž veľa tukov!


Nový dokument American Heart Association (AHA) objasňuje štúdie o nasýtenom tuku. Kokosový olej nie je zdravou potravinou, ako píše vo vyhlásení odborná komisia AHA! Ako sa uvádza v časopise Circulation, autori uznávajú, že nedávne štúdie spôsobili "zmätok" o možných zdravotných rizikách nasýtených tukov. Po preskúmaní vedeckých dôkazov tvrdia, že dlhodobé odporúčanie združenia - jesť menej nasýtených tukov a viac nenasýtených tukov - zostáva jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť riziko srdcových ochorení.

Obmedzenie nasýtených tukov môže znížiť šancu na vznik kardiovaskulárnych ochorení o približne 30%! Podobné je to aj v prípade užívania statínov, ktoré taktiež znižujú riziko vzniku týchto ochorení.

Je to len čistý tuk!

Nasýtené tuky sa nachádzajú v mäse, plnotučnom mlieku a v masle a sú súčasťou obsahu u niektorých olejov ako napr. palmový či spomínaný kokosový olej. Medzi ďalšie typy tukov patria polynenasýtené tuky (nachádzajúce sa v orechoch, semenách, mastných rybách a kukuričných a sójových olejoch) a mono-nenasýtené tuky (tiež v orechoch a semenách, ako aj v avokádových a olivových olejoch).

Aj keď správa neobsahuje žiadne nové vedecké poznatky, vedúci autor Frank Sacks, MD, profesor prevencie kardiovaskulárnych ochorení na Harvard T.H. Chan School of Public Health hovorí, že je dôležité, aby AHA podrobne preskúmala dostupné údaje.

"Chceli sme reagovať na dezinformáciu, ktorú podporujú niektorí vedci a novinári, čo vyvoláva pochybnosti o správnej výživovej vede," hovorí.

Vezmime si napríklad kokosový olej. Nedávny prieskum zistil, že 72% Američanov (a 37% odborníkov na výživu) považuje kokosový olej za zdravú potravinu.


Zachráni nás pred rakovinou kože a zabezpečí krásne opálenie: Liek, ktorý zabráni spáleniu od slnka!


"Nie je jasné, na základe čoho sú o tom mnohí presvedčení," hovorí Dr. Sacks. "Kokosový olej je čistý tuk - obsahuje viac nasýtených tukov, ako napr. palmový olej alebo maslo."

Dobrý cholesterol ešte nemusí byť výhrou

Odborné vyhlásenie AHA cituje sedem klinických štúdií, v ktorých sa zistilo, že kokosový olej zvyšuje LDL "zlý" cholesterol rovnako ako maslo, hovädzí tuk a palmový olej. Štúdie porovnávajúce priamy vplyv kokosového oleja a iných nasýtených tukov na vznik kardiovaskulárnych ochorení neboli uvedené. Keďže vysoký LDL cholesterol je známou príčinou srdcových ochorení, neodporúča sa používanie kokosového oleja.

Niektoré štúdie naznačujú, že kyselina laurová, ktorá tvorí asi polovicu nasýtených tukov kokosového oleja, má jedinečné prínosy pre zdravie: je to antimikrobiálna látka, nerozkladá sa pri vysokých teplotách ako iné tuky a môže mať vlastnosti podporujúce metabolizmus. Zdá sa tiež, že zvyšuje hladinu HDL "dobrého" cholesterolu, ktorý môže chrániť pred srdcovým ochorením.

Na druhej strane Dr. Sacks poukazuje na to, že všetky tuky zvyšujú hladinu HDL cholesterolu, najmä nasýtené tuky. A veda o HDL je stále nejasná; Nedávny výskum ukázal, že zvyšovanie hladín HDL nemusí nutne znamenať zníženie rizika srdcových ochorení. "V tejto oblasti je ešte stále čo objavovať," hovorí a pokračuje: "Avšak nemožno na základe HDL cholesterolu vyvodzovať zdravotné výhody alebo naopak riziká, týkajúce sa šance na vznik srdcových chorôb."

Dr Sacks trvá na tom, že správny vedecký výskum "prevažne podporuje obmedzenie nasýtených tukov", aby sa zabránilo srdcovému a artériovému ochoreniu. Ďalší odborníci však tvrdia, že nasýtený tuk je zbytočne príliš podceňovaný a povedal, že obmedzenie tejto zložky nemusí nutne zlepšiť zdravie.

Ľudia, ktorí nahradia nasýtené tuky sacharidmi alebo potravinami s vysokým obsahom cukru, nespozorujú zníženie rizika ochorenia srdca. Nový dokument AHA potvrdzuje toto zisteni. Autori obhajujú celkový životný štýl stravovania, ako je diéta DASH alebo stredomorská strava. Podľa Dr. Sacksa sa treba zamerať na zdravé potraviny bohaté na živiny, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko, ako sú poly- a mono-nenasýtené rastlinné oleje, orechy, ovocie, zelenina, celé zrná, ryby a iné.

Netreba však úplne odmietať kokosový olej... Na druhej strane ide o skvelú náhradu telového mlieka, takže by mal byť minimálne súčasťou kozmetickej výbavy.

Čítajte tiež: Do niekoľkých minút vám spľasne bruško: Potravina, ktorá dokáže zabrániť nafukovaniu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9