Obľúbené jedlo na pretrase: Takto ovplyvňujú hranolčeky mieru úmrtnosti!

Pozor na konzumáciu hranolčekov, ktoré sú nezdravé!
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-19 06:00:00

Dokážu nás pritiahnuť už z diaľky svojou neodolateľnou vôňou a výraznou chuťou. Niet divu, že hranolčeky patria medzi obľúbené jedlá mnohých z nás. A to i napriek tomu, že ich máme zafixované ako nezdravé jedlo, z ktorého sa priberá. To by však bolo to najmenej!

Nová štúdia zistila, že konzumácia zemiakových hranolčekov viac ako dvakrát týždenne môže zdvojnásobiť riziko úmrtia! Či už si ich dáte s hamburgerom alebo si ich vychutnáte samotné, zakaždým predstavujú hrozbu pre ľudské zdravie! Nedajú na ne dopustiť hlavne Briti. Ľudia vo Veľkej Británii spotrebovali v roku 2014 trikrát viac hranolčekov ako v roku 1974, pričom sa do toho rátajú zmrazené zemiakové hranolčeky kúpené v supermarkete, podľa vládneho Národného prieskumu potravín.

Týka sa to smažených zemiakov

Zatiaľ čo je všeobecne známe, že príliš častá konzumácia hranolčekov môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti, vedci teraz ukázali, že môže tiež ovplyvniť mieru úmrtnosti! Štúdia, publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že tí, ktorí počas osemročného obdobia pravidelne jedli smažené zemiaky, mali dvojnásobnú pravdepodobnosť úmrtia. Výskumníci analyzovali spotrebu zemiakov u 4 440 ľudí vo veku od 45 do 79 rokov. Po uplynutí osem rokov zomrelo 236 účastníkov. Prišli na to, že konzumácia zemiakov celkovo, bez ohľadu na ich spracovanie a metódu varenia, nezvýšila u účastníkov štúdie  riziko úmrtia počas tohto časového obdobia. Avšak u tých, ktorí konzumovali vyprážané zemiaky dvakrát až trikrát týždenne, bolo dvakrát viac pravdepodobné, že umrú v porovnaní s tými, ktorí ich nejedli.


Odhaľte tichého zabijaka a nedajte mu šancu: Takto by mal vyzerať normálny krvný tlak podľa veku!


Všetky druhy smažených zemiakov, aj vrátane čipsov, boli spojené s nárastom úmrtnosti.

"Vyzerá to tak, že častá spotreba vyprážaných zemiakov je spojená so zvýšeným rizikom úmrtnosti," uviedli vedci na čele s Dr. Nicolom Veroneseom z Národnej rady pre výskum v Padove v Taliansku.

Odborníci ďalej uviedli, že vek alebo pohlavie účastníkov neovplyvnili výsledok, ale zdôraznili, že aj iné faktory vrátane obezity, nedostatku pohybu a vysokej spotreby soli môžu prispieť k úmrtiu.

"Konzumácia vyprážaných zemiakov môže byť ukazovateľom menej zdravého (západného) stravovacieho modelu, ktorý je spojený so zvýšenou úmrtnosťou," povedala Susanna Larssonová, docentka Karolínskeho inštitútu vo Švédsku.

Národný prieskum potravín ukázal, že od roku 1974 sa spotreba rýchleho občerstvenia takmer zdvojnásobila. Miera obezity sa v posledných 20 rokoch strojnásobila na 27% v roku 2015, pričom 58% žien a 68% mužov malo nadváhu alebo obezitu.

Čítajte tiež: Budú epileptické záchvaty čoskoro minulosťou? Prelomový objav vedcov!

2017-06-19 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia