Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nevinný zvyk, ktorý robíme pri príprave čaju: Ruky preč od medu, inak sa stane toto!

Med do horúceho čaju nepatrí, prídete o jeho účinné látky.
Med do horúceho čaju nepatrí, prídete o jeho účinné látky. (Zdroj: thinkstock.com)

Už staré matere hovorievali, že všetko, čo pochádza z prírody, je zdravé. Patrí ale do tejto kategórie aj med? V poslednej dobe sú tu však aj otázky etického charakteru, ktoré nám vštepujú samotní vegáni. Pozrime sa teda na to z každej stránky.

Najčastejšie sa pýtame, či je táto prírodná sladkosť zdravá a ak áno, v akom množstve.

Oslaďte si život správnym medom

Včelí med je naozaj zdravý. Je však veľmi dôležité nenechať sa oklamať a zadovážiť si ten správny. Ak nemáte svojho vlastného „spasiteľa“, ktorý vám med dodá priamo do ruky, dbajte na to, čo je napísané na výrobnej etikete. Slováci sú povestní výrobou kvalitného medu, tak prečo si sem-tam neosladiť život?

Najdôležitejšími faktormi pri jedení medu sú vitamíny, ktoré obsahuje. Je to vitamín A, C, B1, B6, B12, D, K, E a aminokyseliny. Okrem toho je med považovaný (a právom) za prírodné antibiotikum. Snáď každý už niekedy v živote počul, že čaj s medom pomáha liečiť pri prechladnutí a je pomocníkom pri posilňovaní obranyschopnosti.

Nepatrí do čaju!

Už len keď prídete domov uzimení alebo sa vám podarí zmoknúť v nečakanom lejaku, stačí si uvariť horúci čaj a pridať doň pár lyžičiek medu. Ale pozor! Aj keď je to sila zvyku, med by sa nemal dávať do úplne horúceho čaju, keďže vriaca voda zníži jeho zdraviu prospešné účinky. Rovnako to platí aj pri citróne, ale to je už na inú tému.


Zdravšia náhrada alebo omyl? Po tomto zistení zmeníte názor na zeleninové čipsy!


Tiež sa hovorí, že lyžička medu pred spaním by vám mala priniesť rýchlejší vstup do krajiny snov a ak si pritom ešte aj natriete pery jemnou vrstvou, do rána budú vláčnejšie a hydratovanejšie. Čo na to povie váš vankúš je však otázne... Nehovoriac o skvelej chuti, ktorá je zdravšou náhradou sladkých nátierok. Takže obyčajný chlieb s maslom a medom vás môže len príjemne prekvapiť.

Med je aj skvelým pomocníkom pri príprave varených pokrmov. Môžete ho pridávať do omáčok k mäsu, do šalátov, koláčov, zákuskov či vegetariánskych jedál. Dá sa s ním experimentovať a málokedy ním niečo pokazíte. Maximálne si presladíte jedlo, ale pri varení sa aj to dá veľmi rýchlo kompenzovať inými chuťami.

Med je veľmi častou prísadou kozmetických prípravkov a v súčasnej dobe, ktorá stále viac preferuje prírodné výťažky, je neoceniteľným pomocníkom. Najmä pre pokožku je niečo ako prvá pomoc. Hydratuje, osviežuje, zjemňuje. A ak ste z tých, čo radi experimentujú, môžete si pripravovať aj domáce medové pleťové masky.

Neberme včelám med

A ako je to s tou etickou stránkou? Čoraz viac sa do popredia dostávajú informácie, že včely sú vykorisťované pre enormnú konzumáciu a spotrebu medu. Tento príspevok nechce hovoriť o tom, čo je v tomto prípade správne. Má vám len načrtnúť všetky možnosti a už je len na vás, ako sa rozhodnete.

„Ortodoxní“ vegáni by vám o tejto problematike vedeli porozprávať veľmi veľa. Ich základným argumentom je, že držanie včiel za účelom odoberania medu je využívanie živého jedinca. Podľa tejto teórie patrí med výlučne včelám a ich potrebám. Rovnako ako kravské mlieko patrí teliatkam.

Či už ste fanúšikom medu alebo nie, jeho účinky sú neodškriepiteľné. No aj tu platí, rovnako ako pri všetkom, všetko s mierou. Nepreháňať a premýšľať nezaškodí aj vtedy, keď si sladíte kávu alebo čaj práve týmto zlatým pokladom.

Čítajte tiež: Silnejší ako niektoré lieky: Spravte si doma recept, ktorý vám svojimi účinkami vyrazí dych!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9