Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

10 najhorších viet, ktorými sabotujete novoročné chudnutie

Opäť ste neodolali sladkej dobrote a vaše novoročné predsavzatie ide ku dnu?
Opäť ste neodolali sladkej dobrote a vaše novoročné predsavzatie ide ku dnu? (Zdroj: thinkstock.com)

Odhodlali ste sa v novom roku zmeniť svoj životný štýl a zhodiť pár kíl? Toto je desať viet o chudnutí, ktoré už nikdy nesmiete vysloviť nahlas, ak chcete uspieť. Vyhrňte si rukávy, ideme na to!

Január je mesiac nových začiatkov. Už tradične si dávame do nového roka predsavzatia, ktorými chceme zmeniť svoj život k lepšiemu. Štatistiky o predsavzatiach však nie sú príliš optimistické. Vedci na univerzite Scranton v Pensylvánii zistili, že zo všetkých novoročných predsavzatí tvorí 38 % predsavzatie o chudnutí. 54 % ľudí však pri svojich predsavzatiach nevydrží dlhšie ako mesiac. Ak nechcete patriť do nelichotivej štatistiky a tentoraz to myslíte naozaj vážne, vyvarujte sa klasickým chybám, ktorých sa pri chudnutí dopúšťame.

1. „Na čo príprava? Skrátka len budem menej jesť.“

Už od jesene si hovoríte, že od Nového roka začnete chudnúť, ale prišiel 1. január a jediné, čo máte v chladničke, je kapustnica, obložené misy a obschnuté vianočné pečivo. Ak to myslíte naozaj vážne, musíte sa na zmenu životného štýlu poctivo pripraviť – naštudovať si vopred literatúru od výživových poradcov, premyslieť si, aké potraviny chcete zo svojho nového jedálnička vynechať, naplánovať si aspoň týždeň vopred jedálniček, nájsť nové recepty, pripraviť si rozvrh, kedy budete reálne stíhať cvičiť. Zmena životného štýlu je náročný proces a keď si ho nenaplánujete, ocitnete sa 1. januára tam, kde 31. decembra: „Tak zas od zajtra.“

2. „Na Silvestra sa poslednýkrát poriadne najem a od zajtra už fakt chudnem.“

„Posledná pizza v mojom živote, posledný  kúsok torty a posledný pohár vína...“ S takouto filozofiou vám zaručujeme, že na druhý deň, keď sa budete snažiť detoxikovať, vás bude bolieť hlava a bude vám zle, pretože telo bude v šoku. Na veľký deň D sa preto pripravujte už vopred. Odľahčite postupne svoju stravu, nepreháňajte to s alkoholom, nepite sladené nápoje, obmedzte dojedanie vianočného pečiva na minimum a jedzte čo najviac ovocia a zeleniny.

3. „Nebudem jesť sladkosti, mäso, pečivo, mliečne výrobky ani veľa ovocia. Vlastne nebudem jesť nič. Veď mám diétu!“

V súčasnosti existuje toľko „najzdravších životných štýlov“, že si musíte pozorne vyberať. Nezaobíde sa to bez naštudovania literatúry o výžive, inak sa pustíte do „zaručene účinnej diéty“, ktorá vám sľubuje nereálne a krátkodobé výsledky. Zamyslite sa nad svojím doterajším jedálničkom a kriticky zhodnoťte, čo by sa v ňom nemalo nachádzať, a čo v ňom, naopak, chýba. Extrémne zmeny nerobte zo dňa na deň, ale postupne vynechávajte zo stravy jednotlivé potraviny.

4. „Do leta schudnem 30 kíl.“

Motivácia je dôležitá, ale naozaj nie je dobrý nápad kúpiť si o štyri čísla menšie šaty a dúfať, že sa do nich do troch mesiacov vmestíte. Istý čas trvalo, kým ste nabrali všetky svoje nežiadané kilá a rovnako chvíľu potrvá, kým sa ich navždy zbavíte. Meníte svoj životný štýl a musíte si vopred určiť reálny cieľ. Odborníci sa zhodujú, že zdravým úbytkom hmotnosti sú 2 až štyri kilogramy za mesiac. Zo začiatku môže váha klesať rýchlejšie, časom sa proces spomalí.

5. „Tento prírodný nápoj v prášku nahradí dve hlavné jedlá.“

Zázračné požierače tukov, tabletky či dokonca stroje na „cvičenie“, ktoré majú vašu prácu urobiť za vás. Ak chcete naozaj schudnúť a byť zdravší (nielen chudší), musíte to urobiť sami. Racionálnou stravou a športom. Neexistujú žiadne skratky. Podčiarknuté, zapísané.

6. „Nešportujem, diéta mi úplne stačí.“

Iste, je pravda, že pri chudnutí je kľúčová najmä strava. Šport však proces úbytku hmotnosti výrazne urýchľuje. Vďaka pohybu si navyše svoje telo spevníte. Okrem toho, pravidelný šport by mal byť súčasťou života každého človeka. Šport zlepšuje nielen náš fyzický, ale aj v psychický stav a je nesmierne dôležité vytvoriť si zvyk športovať aspoň 30 minút denne každý deň. Pripíšte si to do novoročného predsavzatia ako ďalšiu podkategóriu a vyskúšajte v novom roku všetky dostupné možnosti. Po čase zistíte, čo vám vyhovuje najviac. Možno je to beh v prírode, plávanie, posilňovanie alebo skupinové cvičenia ako joga, tance či populárny crossfit.

7. „Ale ja nemám čas jesť trikrát denne.“

Deň každého človeka má 24 hodín, každý človek pracuje či má iné povinnosti. Ak majú čas jesť pravidelne ostatní ľudia, máte ho aj vy, len to doteraz nebola vaša priorita. Pravidelnosť jedenia musí byť váš najdôležitejší cieľ. Popíjať celý deň sladenú kávu a nahovárať si: „Mne to stačí, nie som hladná,“ je zaručený spôsob, ako pribrať. Ak naozaj ráno nestíhate jesť, jednoducho vstaňte o 20 minút skôr.

 8. „Chcem len rýchlo schudnúť a potom budem jesť normálne.“

Pozor, pasca!!! Takto diéty skrátka nefungujú. Preto je nesmierne dôležité nastaviť si svoj nový životný štýl realisticky a tak, aby ste pri ňom vydržali do konca života, nielen do leta. V opačnom prípade máte do ďalšieho leta všetky kilogramy naspäť.

9. „Dnes vážim o 400 gramov viac ako včera!“

Váš metabolizmus sa naštartoval a začali ste chudnúť. Gratulujeme! Oslavujete každé zhodené kilo a ste na seba právom pyšní. Pripravte sa však na to, že chudnutie, ktoré je zo začiatku rýchle, sa časom spomalí. Navyše, ak popri chudnutí športujete, začne vám narastať svalová hmota a vaša váha môže o niečo stúpnuť. Väčšinu ľudí vtedy prepadne zúfalstvo, beznádej a svoj pokus o chudnutie práve v tomto momente zastavia, pretože nevidia žiadne výsledky. Neriaďte sa preto len číslami. Vážte sa len raz za mesiac. Okrem váženia sa merajte a čísla si zapisujte. Ak však máte pocit, že vás sledovanie váhy a meranie stresuje, na čísla úplne zabudnite a riaďte sa tým, čo vidíte. Cítite sa lepšie? Potrebujete menšie číslo nohavíc? Máte lepšiu kondíciu a prejdete viac schodov bez zadýchania? To sú správne ukazovatele úspešnej zmeny životného štýlu.

10. „Od dnes už nikdy nedám do úst čokoládu.“

V rámci nového, zdravého života ste sa určite vzdali mnohých obľúbených vecí, predovšetkým sladkostí a cukru. Ak ste však boli predtým zvyknutí dať si každý deň po obede sladkosť, navždy si ju zakázať, je recept na katastrofu. Povoľte si raz v týždni tzv. cheat day, teda deň, keď si doprajete obľúbenú zakázanú vec. Má to aj psychologický efekt. Dávno platí, že zakázané veci chutia najlepšie. Ak si raz za čas niečo zakázané povolíte, časom vám to už nebude chýbať.

Čítajte tiež: Čo sa vtedy deje? Takto vyzerá mozog, keď veríte v Boha

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9